Јандроковић: Ако Србија жели у ЕУ мора да се понаша европски

ЗАГРЕБ: Ако Србија жели у ЕУ мора да се понаша европски, изјавио је данас председник хрватског парламента, Гордан Јандроковић, који сматра да званичници Србије имају озбиљних проблема у сочавању с прошлошћу и смером у којем желе да воде државу.
jandrokovic, tanjug hina
Фото: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/

Јандроковић, који је недавно по налогу хрватског премијера Андреја Пленковића, прекинуо посету Србији због тога што је лидер радикала Војислав Шешељ наводно погазио хрватску заставу, каже да се Хрватска бранила током домовинског рата, одбранила се и победила у том, како је рекао, рату који им је наметнула Србија.

“Очигледмо је да им то смета”, констатовао је Јандроковић у Окучанима, где је државни врх присуствовао прослави годишњице ослобађање територије западне Славоније, акције током које је 16.000 Срба протерано, а више од 280 погинуло или нестало.

“Они и даље покушавају с политиком која у ствари наставља с оном политиком која је желела да прекраја границе, користити српску мањину у Хрватској за инструменте неке своје политике. Ми им то политичким и дипломатским путем нећемо дозволити, понављаћемо упорно оно што је истина, али не желимо се више заплитати у те међусобне вербалне конфронтације које они свакодневно производе", рекао је Јандроковић.

Хрватска, казао је, сада има паметнијег посла - да се бави привредом, реформама и коришћењем прилика које јој даје чланство у ЕУ и НАТО-у.

"Ако Србија жели ићи у ЕУ", поручио је, "онда ће морати да почне и да се европски понаша".

Јандроковић је рекао да је Хрватска у доброј вери кренула у разговоре и сарадњу са Србијом након посете председника Србије Александра Вучића Загребу, а да се током његове посете Србији догодило нешто недопустиво.

"Требало је ту пуно више концентрације с њихове стране и добих намера", рекао је Јандроковић и додао да је нако тога с српске стране уследила "уобичајена вербална артиљерија" где се, како је рекао, покушава изједначити кривица и покушава релативизовати одговорност Србије за оно што се догађало у 90-тим годинама.

Упитан треба ли Хрватска да повуче свог амбасадора из Србије, Јандроковић је рекао да ће о томе разговарати премијер Андреј Пленковић и председница Колинда Грабар-Китаровић, који заједнички креирају спољну политику.

Лично сматра да је у овом тренутку направљено све што је било битно.

"Након Шешељевог инцидента и изјава српског министра одбране Александра Вулина поновно се фокус вратио Србији на анализу каква је данашња српска политика, колико се она удаљила од великосрпске политике која је била узрочник ратова на просторима бивше Југославије. Они имају озбиљних проблема, чини ми се, у суочавању с прошлошћу и са смером у којем желе водити своју државу", рекао је Јандроковић за ХИНУ.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести