Јеремић главна звезда јубилеја у Приштини

ПРИШТИНА: Председница косовске скупштине Вјоса Османи објавила је на Твитеру фотографију некадашњег министра спољних послова Србије Вука Јеремића како напушта седницу Међународног суда правде, након одлуке суда о легитимности Декларације о независности тзв. Косова и написала да јој је била част да буде део тима који је тада представљао Приштину.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина
Османи сматра да је МСП тада одлучио да је Декларација независаности Косова потпуно легитимна.
 
Вук Јеремић, који је био министар спољних послова Србије пре десет година, у време када је МСП донео одлуку, данас је главна звезда у Приштини, а представници привремених приштинских институција изражавају му захвалност на питању које је поставио.
 
Међународни суд правде у Хагу је, наиме, утврдио 22. јула 2010. године да једнострана декларација о независности Косова није прекршила међународно право, Резолуцију 1244, ни међународни правни поредак на Косову.
 
Суд је тако одговорио на питање које му је, на иницијативу Србије, поставила Генерална скупштина УН: "Да ли је једнострана декларација о независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу са међународним правом?".
 
Од 14 судија за ту одлуку гласало је 10, а против 4 судије.
 
Саветодавно мишљење МПС не обавезује државе.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести