Јевтић: Миљама смо далеко од договора о Косову

ВАШИНГТОН: Србија и Косово су у овом тренутку миљама далеко од било каквог решења и договора, изјавио је за Глас Америке потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Он је, после састанака у Вашингтону, истакао да Америка од Српске листе очекује да подржи процесе који ће допринети наставку дијалога Београда и Приштине, али да Српска листа "не јури" у владу са победником избора на Косову Аљбином Куртијем.

Потпредседник Српске листе састао се у Вашингтону са директором службе Стејт департмента за Јужну и Централну Европу Дејвидом Костеланчиком, председником Српског кокуса Стивом Стајверсом, републиканским сенатором Роном Џонсоном и директором за Европу у Савету за националну безбедност Џоном Ератом.

Јевтић је изјавио да је тема састанка са Џоном Ератом била ситуација након управо одржаних избора и позиција Српске листе.

Оно што сам чуо од саговорника јесу очекивања која Бела кућа има, пре свега у вези с дијалогом Београда и Приштине, али и очекивања око формирања нове владе. Ја сам Ерата информисао да Српска листа не јури да буде део нове владе, нити је то наш приоритет у овом тренутку, посебно не у околностима, где потенцијални кандидат за премијера, господим Курти има такав однос и став према Српској листи, а то јесте генерални однос према српској заједници, казао је он.

На питање шта САД очекују од Српске листе, Јевтић каже да очекују, пре свега, "да ми подржимо оне процесе, који ће допринети подршци и наставку дијалога".

У том смислу, и ја сам известио свог саговорника, не само њега, него све са којима сам разговарао у Вашингтону, да јесте приоритет Српске листе наставак дијалога, али са друге стране јесте поштовање права српског народа на простору Косова, рекао је он.

Јевтић додаје да амерички званичници нису рекли да они подржавају овај или онај концепт и да "они подржавају онај концепт или оно што може да буде тема уколико се Београд и Приштина договоре, да се о одређеној теми може разговарати".

Морају да знају да су ставови Аљбина Куртија, нешто што нама говори да он није спреман да заиста разговара о ономе што може бити компромис. Било шта да је тема, дакле то може да буде само губљење времена, напомиње он.

Јевтић је додао и да сматра да је Куртијев приступ погрешан у односу према српској заједници.

Ви можете да мислите о овој или оној партији шта год хоћете, али морате да поштујете то што је Српска листа освојила више од 90 одсто гласова унутар српске заједнице на последњим изборима, казао је Јевтић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести