Јоаникије: Нећу да тражим друго место за свој трон

ЦЕТИЊЕ: Изабрани митрополит црногорски приморски, чије устоличење је у присуству патријарха српског Порфирија, планирано за 5. септембар у Цетињском манастиру, поручио је да светосавски трон на Цетињу припада Митрополији и Српској православној цркви, и да ће се тамо устоличити.
j
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Најављено устоличење већ недељама подиже тензије у црногорском друшту, због противљења том чину опозиционих странака предвођених најутицајнијом ДПС Мила Ђукановића, дела невладиних организација и појединаца.

Цетињска скупштина је јуче затражила од Управе полиције да забрани устоличење митрополита на Цетињу, а данас се огласиоЂукановић апелом да се тај чин измести ван Цетиња.

Митрополит Јоаникиије у беседи након литургије у манастиру Морача, поводом црквеног празника и славе тог манастира Велике Госпојине, поручио је противницима његовог устоличења да је то што раде "подмукло и тужно".

А где бих се ја то друго устоличио? Хоћу ли њих да питам где ћу се устоличити, њих који ме трују мржњом свакодневно..., упитао је Јоаникије, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Поручио је да неће да тражи друго место за свој трон осим онога који су, како је рекао, Господ и Свети Петар Цетињски утврдили, а који припада Митрополији и Српској православној цркви.

То је светосавски трон, рекао је Јоаникије и поручио такође да нико нема право да од Митрополије тражи да његово устоличење буде одложено.

Истакао је да је Митрополија учинила све да допринесе да тога дана не буде свађе и сукога или, како еј рекао, недај Боже, нечег још горег.

Учинили смо све да се ова свечаност обави по закону хришћанском а да буде скромна. И позивамо све на мир, на скромност и на братску љубав. И надам се да разумете, јер нисмо хтели ни другу ствар да допустимо: да се овај искључиво црквени догађај и чин подређује било којој политици, нити да се за њега везује и лепи политика, нити да му се даје другачији значај од онога што он има, рекао је Јоаникије.

Рекао је и да није тачно да је народу забрањено да учествује у том догађају, већ је, казао је, Митрополија замолила народ да дођу представници свих црквених општина у Црној Гори, цело свештенство и да се, наравно, тога дана врше службе Божје, јер је то догађај за целу Цркву, по свим градовима у Црној Гори.

Долази нам Његова Светост Патријарх српски, новоизабрани, господин Порфирије кога ћемо свечано дочекати у Подгорици, наравно и на Цетињу. Долазе нам и гости из других помесних цркава и то је нама велика част, рекао је и додао да би то да је среће била част и за Цетиње.

Поручио је да би то, “да је среће, била част и за Цетиње”.

Најавио је долазак представника Јерусалимске патријаршије, Руске православне цркве и светога Кијева, Бугарске и осталих православних цркава.

Додао је да су долазак најавили и потврдили и бискупи Римокатоличке цркве са Приморја, јер је, подсетио је, и он био на устоличењу бискупа которског, а позвани су и представници других верских заједница.

Противнике његовог устоличења је позввао и да, како је казао, не срљају у проклетство.

Ако неће мир, онда ће узети проклетство. А ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра, поручио је Јоаникије.

Уверен је да ће људи схватити и да ће разум и братска љубав превладати, те да ће "тако заблистатии ново лице Црне Горе”.

Навео је да ти раздори, за које каже да су братски у Црној Гори, доживљава са болом, али и да Митрополија ничим није допринела и не доприноси тој гради и тој свађи.

И нисмо се свађали ни са ким, нити ћемо се свађати. Али, наравно, не можемо одустати од онога што је дато нашој светој Цркви од Светога Саве па до дана данашњега, поручио је Јоаникије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести