ЈОБ: Пилотима-инструкторима Израела није било место на небу ХР

БЕОГРАД: Представници јеврејске заједнице у Београду сматрају да је прелет израелских авиона у чијим кабинама су били пилоти-инструктори из Израела, покушај хрватског медијског спина очигледно срачунат да се “исправи“ медијска слика коју је актуелна власт Хрватске, величањем Олује, послала антифашистичкој, али и укупној светској јавности.
1
Фото: Tanjug

"Београдски Јевреји сматрају да Јеврејима пилотима-инструкторима из Израела није било ни место ни време ни одредиште на небу Хрватске. У дану када грађани наше отаџбине, са свећама у рукама, оплакују жртве погрома и егзодуса 250.000 Срба из Хрватске, Јевреји Београда имају не само осећај већ и јасну потребу да се у односу на догађања у Книну и Хрватској огласе.

Јевреји памте своје страшне жртве из Другог светског рата, када смо као и Срби били жртве страног погрома. Нема места, ни хиљадитог дела милиметра, рехабилитацији тог, али на жалост и сада актуелног величања учинка Хрватске солдатеске", наведено је у саопштењу Јеврејске општине Београд - навели су они, преноси Блиц.

Учешће израелских авиона у обележавању операције "Олуја" у Книну, нема никакве политичке елементе и у искључивој је у вези са уговором којим је Хрватска од Израела купила авионе Ф16, саопштила је раније данас израелска амбасада у Београду.

Амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић изјавио је за "Тајмс оф Израел" да је Србија дубоко разочарана због учешћа израелских пилота и борбених авиона у обележавању операције "Олуја" у Хрватској.

"То је био највећи егзодус једне нације од Другог светског рата, рекао је Станојевић и оценио да учешће Израела у прослави хрватске победе "није пријатељски гест према Србији".

Директор Центра канцеларије "Симон Визентал" у Јерусалиму и ловац на нацисте, Ефраим Зуроф, такође је критиковао учешће израелских борбених авиона у обележавању Олује.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести