Јоксимовић: Битно да у следећем буџету ЕУ, буде и регион

БЕОГРАД: Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику изјавила је, да је јако битно да Европска комисија 2019. године у планирању свог петогодишњег буџета, стави у план и будуће чланице ЕУ.
Aleksandra Joksimović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На тај начин, рекла је она гостујући на Пинку, кроз такав оквир буџета, Србија и земље региона би могле да очекују “отварање врата” ка пуноправном чланству.

Европска комисија, требало би да 2019. године стави у свој дневни ред за будући петогодишњи мандат, проширење. Јако је битно да у следећем буџету Европске уније дође до предвиђања нових чланица, јер само кроз такав оквир буџета можемно очекивати да у наредном периоду добијемо отворена врата, казала је Јоксимовић.

Он је рекла и да сазрева свест у Европској унији о потреби успостављања нових активности ЕУ, у процесу проширења према земљама Западног Балкана, а како је истакла, Србија се без сваке дилеме посматра као кључна земља региона за стабилност и напредак читавог процеса придруживања.

Како је казала, међународне околности су нешто што се константно мења, те није добро лицитирати са датумима када ће доћи до учлањења у ЕУ. 

Нико нама неће рећи који је то датум када ћемо ући у Европску унију, али је важно да се не лицитира са периодима у којима ће се то десити. За нас је од изузетног значаја да ми, изазове који се налазе пред нама, испунимо у што краћем периоду, како би нас, каже Јоксимовић, када се створе повољне међународне околности, ЕУ прихватила као пуноправну чланицу.

Јоксимовић је казала и да је Европској унији јасно да је, у процесу нормализације односа Београда и Приштине, одговорност на приштинској страни.

Она је закључила да и Европска унија има исто тако потребу да објасни својим грађанима зашто је важно за саму ЕУ да се процес проширења ка Западном Балкану настави.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести