Реакције на изјаву Весне Пешић

Јоксимовић: Пешићкин позив на линч бољшевички метод обрачуна
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

БЕОГРАД: Члан Председништва Српске напредне странке и интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић оценила је да позив Весне Пешић на линч и цев у главу председнику Србије у старом је познатом маниру лажног грађанског политичког круга, а који нису одмакли суштински од бољшевичких метода обрачуна с неистомишљеницима.

Срам је било, и све њих којима су дуге цеви и пуцањ у људе начин на који би се разрачунавали. Нема тога, нека науче се стари бољшевици заогрнути у лажне космополите, да нема више Србије какву су они прижељкивали у којој се сваком ко другачије мисли прво одузима реч, а онда, како Пешићка сликовито поручује, и цев у главу прислања, рекла је Јоксимовић у изјави за Танјуг.

И Михајловићева осудила нове претње председнику Србије

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић осудила је нове претње упућене председнику Србије Александру Вучићу.

Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Скандалозно је да неко ко је толико дуго био у политици, као што је Весна Пешић, користи свој утицај у јавности да пошаље поруку ''нема ту бојкота, само цев у главу''. То није само говор мржње, него и позив на физички обрачун с председником Србије, и то пошто је сама исконструисала непостојећу намеру председника да се ''прогласи доживотним председником'', рекла је Михајловићева у саопштењу за јавност.

Она је истакла да "политика треба да буде надметање различитих програма и визија, у којој грађани бирају, а не борба на живот и смрт у којој се политичко неслагање претвара у отворену мржњу и позиве на убиство политичких противника”.

Гојковић: Позив на убиство - кривично дело

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила као застрашујуће претње Весне Пешић упућене председнику Александру Вучићу и позвала надлежне да хитно предузму мере у складу са законом.

"Позивањем на убиство председника Републике Србије не само да је скандалозно и недопустиво већ представља и кривично дело.

Фото: Танјуг (Видео)

Ово је још један показатељ наставка политике насиља и изазивања хаоса, коју Ђилас, Обрадовић и Јеремић и њихове присталице промовишу", изјавила је Гојковић.

Она је истакла да политика линча, вешала, позива на убиство не сме да се толерише и допушта и заслужује осуду читавог друштва, саопштено је из парламента.

Гојковић је навела да је Србија демократска земља у којој свако има слободу говора, али нико нема право да позива или подстрекава на убиство председника државе.

"Уверена сам да наши грађани не желе Србију у којој се упире "цев у главу" председнику, не желе Србију вешала и хаоса, већ нормалну и уређену Србију која се развија и напредује", поручила је Гојковић.

Она је позвала надлежне органе да хитно и одлучно предузму мере у складу са законом и јасно покажу да се овако понашање, позивање на убиство председника, не сме толерисати.

Вулин: Позив на убиство стварање атмосфере насиља

БЕОГРАД: Позив на убиство је кривично дело осим када тражите смрт председника Србије Александра Вучића, до кад ће бити тако, упитао је данас министар одбране Александар Вулин поводом претње на Твитеру једне од лидера некадашње опозиције и посланице Весне Пешић председнику Вучићу.

Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

"Весна Пешић воли о себи да говори као пацифисти, којој је свако насиље страно, осим када има прилику да позове на насиље међу Србима. Овакви позиви служе да се створи атмосфера насиља и мржње и да позив на убиство Вучића постане легитимна идеја и решење за сваки проблем", изјавио је Вулин.

Он је оцено да се "тако лудацима дају идеја и подстицај, а политичарима и тајкунима, нарко дилерима и криминалцима политичко оправдање за нападе и организацију насиља".

"Није Весна Пешић прва из партија ДОС која тражи Вучићеву смрт и позива на грађански рат, али морала би бити прва која је то изговорила и није прошла без казне за позив на убиство и сукоб. Позив на убиство је кривично дело осим када тражите Вучићеву смрт, до кад ће бити тако?", упитао је министар одбране и председник Партије социјалиста.

Стефановић поводом претњи Пешићеве: Да реагује тужилаштво

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да скандалозни и срамни позиви на убиство председника Србије Александра Вучића, нажалост, нису новина нити се први пут чују од опозиционе, Ђиласове коалиције, и оних људи који их подржавају.

Фото: Небојша Стефановић Фото: Танјуг/видео

"Поред чињенице да се јасно види како би се они понашали према људима који мисле другачије, овакав позив представља и тешко кривично дело и надлежна тужилаштва би требало да реагују", рекао је за “Информер” министар реагујући на претње председнику Вучићу које је преко друштвених мрежа упутила Весна Пешић.

Стефановић додаје и да су, по свему судећи, ови срамни поступци вероватно неизговорени део Ђиласовог програма, који је недавно представио.

Пешићева је, у међувремену, обрисала тај твит, у коме је, тврдећи да Александар Вучићу хоће да се "прогласи доживотним председником" и да "Путин баш то ради", написала: "Ако Брнабицка да оставку, да знате - спрема се доживотни Вучић. Е, нема ту бојкота, само цев у главу... ".

Маринковић најоштрије осуђује објаве Весне Пешић

БЕОГРАД: Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић најоштрије је данас осудио објаву Весне Пешић на Твитеру у којој се прети председнику Србије Александру Вучићу.

Фото: Tanjug/F.Krainčanić, arhiva

Маринковић је у саопштењу за јавност навео да је реч о скандалозним објавама и страшним претањама упућеним председнику Србије Александру Вучићу.

Он је оценио да "обузети очајем и фрустрацијом због непостајања подршке од стране грађана Републике Србије по ко зна који пут припадници дела опозиције прибегавају заговарању насиља, ширењу мржње и стравичним претњама".

"Најоштрије осуђујем срамотне претње које се готово свакодневно упућују највише председнику Вучићу. Не смемо дозволити да оваква фашистичка реторика и вандализам постану нормалност”, истакао је Маринковић.

Мирковић: Претње Пешићеве, наставак кампање Ђиласа...

БЕОГРАД: Шеф одборничке групе Српске напредне странке (СНС) у Скупштини града Београда Александар Мирковић оценио је данас да "последње претње Весне Пешић (председнику Србије Александру Вучићу) нису ништа више од наставка морбидне и болесне кампање Ђиласа, Јеремића, Обрадовића и осталих".

Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

"Свесни да су неспособни и да их народ неће, позивају на убиство, јер када не можеш резултатима, радом, поштењем, па ни лажима и измишљеним аферама да победиш Александра Вучића, онда једину шансу видиш, ако њега више нема", рекао је Мирковић у саопштењу за јавност.

Он је оцено да је "болесно све ово што се дешава" и истакао да је након "више поновљених претњи, снајпера, дугих цеви и вешала, крајње време да се таквим стварима стане на пут".

"Александар Вучић ће и на ове претње, као и све до сада, одговорити осмехом и још јачим радом и бољим резултатима, јер за њега и све нас у СНС-у Србија и њени грађани су увек на првом месту и једини су приоритет", закључио је Мирковић.

Милићевић: Изјава Весне Пешић најава крвопролића

БЕОГРАД: Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић осудио је данас "позив Весне Пешић на убиство председника Србије Александра Вучића".

"Део опозиције чије деловање из сенке генерише Весна Пешић је после свих неуспелих покушаја да дође до власти, кренуо путем безумља и буквалног линча, што потврђује позив Весне Пешић на убиство председника Србије Александра Вучића", навео је Милићевић у саопштењу за јавност.

Он је оценио је таква најава крвопролића показали да су ти "назови политичари огољено кренули да остваре оно што су од почетка наумили - власт по сваку цену па и по цену живота председника Србије".

Фото: Tanjug/video, arhiva

"На њихову жалост тај наум неће остварити јер им то не дозвољавају грађани Србије који за разлику од њих воле своју државу и на демократски начин одлучују ко ће бити њихов представник и водити Србију путем просперитета, а то је несумњиво Александар Вучић", истакао је Милићевић, који је и високи званичник Социјалистичке партије Србије.

Он је поручио Весни Пешић "и оним које она предводи мора бити јасно да их грађани Србије не желе, јер је грађанима Србије стало до мира и стабилности у држави, напретка и бољег живота, а гаранција да ће се то остварити јесте политика Александра Вучића и Владе Србије".

Милићевић је закључио и да је крајње време да правосудни органи реагују и поступе у складу са својим надлежностима, с обзирома да је Весна Пешић својим ставом на најгрубљи начин не само атаковала на живот Александра Вучића већ и на државу чији је он председник.

Званичници СНС-а осуђују претњу Весне Пешић Вучићу

БЕОГРАД: Званичници Српске напредне странке (СНС) Братислав Југовић оштро данас осуђу твит бивше лидерке опозиције и посланице Весне Пешић у коме се прети смрћу председнику Србије Александру Вучићу.

Члан Главног одбора СНС-а Братислав Југовић оценио је да је твит Весне Пешић недвосмислено показао да је циљ бојкота избора стварање атмосфере у друштву која треба да оправда атентат на председника Србије Александра Вучића.

"То је политика тајкуна, јер је само њихов интерес да се о Србији не одлучује на изборима. Интерес тајкуна не може бити и интерес народа. То је правило без изузетка. Изјава министара Стефановића да је твит Весне Пешић неизговорени део Ђиласовог програма најпрецизнија је оцена овог скандалозног твита", рекао је Југовић у саопштењу за јавност.

Члан Главног одбора СНС-а Угљеша Мрдић оценио је да је "ужасно и срамотно оно што је објавила некадашња председница Грађанског савеза Србије и један од лидера ДОС-а Весна Пешић, која се деценијама представља као велики борац за демократију и толеранцију у политици".

"Њена најновија порука ''нема ту бојкота, само цев у главу'', говор је мржње и директан позив на физички обрачун с председником Вучићем", навео је Мрдић у саопштењу за јавност и истакао да очекује брзу и ефикасну реакцију надлежних државних органа.

Градски одбор СНС-а Шабац такође је најоштрије осудио претње смрћу које је председнику Вучићу упутила, како се наводи у саопштењу, "перјаница Драгана Ђиласа" Весна Пешић.

"После моторних тестера у РТС-у, вешала на Теразијама и насловне стране НИН-а, на којој је у Вучића уперен снајпер, дошли смо до директних претњи по живот самог председника и то, ни мање ни више, него од некада блиске сараднице Зорана Ђинђића, који је страдао од цеви којом би Весна Пешић сада стрељала Александра Вучића", истиче ГО СНС Шабац.

Њене претње су утолико опасније, јер "долазе од жене којом се Савез за Србију поноси, а која је однедавно и у Политичком савету Демократске странке. Зато посебно питамо Зорана Лутовца, да ли га је имало срамота што у просторијама, у којој и даље стоје Ђинђићеве фотографије, седи жена која би се с политичким неистомишљеницима обрачунавала на исти начин као што је страдао и сам Зоран Ђинђић", истичу шабачки напредњаци.

ПС: Подршка Вучићу, оно што је Пешић написала, жели опозиција

БЕОГРАД: Покрет социјалиста (ПС) најоштрије је данас осудио претње смрћу које је некадашња лидерка опозиције Весна Пешић упутилча председнику Србије Александру Вучићу, оценивши да то што је она рекла мисли цела опозиција.

"Оно што је Весна Пешић написала да би председника Вучића требало зауставити по систему ''цев у главу'', нешто је што цела опозиција мисли, а она је била довољно луда да то каже и јавно. На жалост, то никоме није изненађење", наводи се у саопштењу ПС које је потписао генерални секретар странке Предраг Вулетић.

"Зауставити човека који се свом снагом бори за своју земљу и свој народ они не планирају легитимним средствима, односно изборима, јер знају да на њима немају шта да траже и да су унапред пукли", истичу социјалисти.

У саопштењу се додаје да је, такође, "веома индикативно да се нико из опозиције није оградио од ове њене сулуде и опасне идеје", што потврђује да "сви они исто мисле, исто желе и исто би урадили чим би им се пружила прилика".

"Покрет социјалиста на челу са Александром Вулином никада неће дозволити да се њиховом, пре свега, пријатељу Александру Вучићу тако нешто догоди. Ми захтевамо да државни органи реагују на ову претњу и зауставе у старту то лудило које опозиција призива и покушава да инсталира у нашој земљи", закључује се у саопштењу.

СЛ: Пешић ухапсити, грађани да реагују

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Јавно позивање на убиство председника Александра Вучића само је наставак насилничке политике коју промовишу Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић, у недостатку нормалном политичког програма који би понудили грађанима Србије, оценила је вечерас Српска листа и затражила да се Весна Пешић због изнетих претњи ухапси и казни у складу са законом.

"Бесрамни напади Весне Пешић и осталих тзв. опозиционара којима се најдиректније прети убиством председнику Александру Вучићу захтевају најхитнију реакцију надлежних органа, али и јавну осуду свих слободних грађана пристојне Србије који желе да Србија настави путем развоја", саопштила је Српска листа.

Они подсећају на раније нападе члановима породице Вучић, па цртање мете председнику Вучићу, без пресуде суда и осуде јавности, а сада се, како кажу, јавила и Весна Пешић да мафијашким термином пошаље поруку како треба победити Александра Вучића и поразити српски народ.

"Господо полицајци, тужиоци и судије, грађани Србије, где се налази крај оваквом опасном и насилничком понашању, шта треба још да се деси па да се они који прете председнику Србије казне?! Ко је од нас сигуран у Србији данас ако се без икаквих консеквенци може убиством претити председнику Србије? Зашто ћутиш Србијо данас?", упитали су из СЛ.

Они наводе да су Срби са Косова и Метохије данас са гађењем читали претњу која се упућује Александру Вучићу и свима који следе његову политику., свесни свега што је председник Вучић учинио и чини на заштити и економском јачању нашег народа.

"Зато најодлучније захтевамо да се госпођа Пешић најхитније ухапси и казни у складу са законом. У земљи у којој је недавно убијен премијер, испред Владе Србије, овакве претње морају бити најоштрије санкционисане", сматра Српска листа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести