Јоксимовић: Савет ССП-а најмање дискутовао о Србији

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је  да је изненађена порукама које су послате након Савета за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању, јер се најмање причало о Србији, а највише о пакет аранжману региона западног Балкана.
joksimovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Дакле, по мом мишљењу, а председавала сам више пута Саветом С СП-а, промашена је тема састанка. Најмање се причало о Србији, и нашим мерама и корацима у спроводењу С СП-а, узимајући у обзир и све добре али и проблематичне аспекте, а највише се говорило о пакет аранжману региона Западног Балкана и дијалогу између Београда и Приштине", рекла је Јоксимовић за Тањуг.

Она има утисак да је свима "било непријатно" да помињу лидерску поруку председника ЕК (Жан- Клода) Јункера о "фронтранерсима Србији и Црној Гори", те да са разоцарењем "и она и сви који се баве европским интеграцијама" у Србији, примају изјаву Могерини и Хана да стратегија коју је Јункер најавио за 2018, неце садржати одредбе о Србији и ЦГ као тренутним лидерима процеса реформи и преговора са ЕУ. 

"Жао ми је што нису подржане лидеске способности ЕУ које је наговестио Јункер, и који је у Србији, не калкулишуци са трајањем сопственог мандата, препознао део садашњих и будуцих лидерских способности ЕУ. Имам утисак да су се изјаве свеле на поновно уводење принципа пакет пријема, који успорава Србију, и да се занемарује најважнији критеријум преговора - напредак према оствареним резулатима у испуњавању критеријума", навела је Јоксимовић.

Што се тиче броја поглавља која ће се отворити, Јоксимовић истиче да она не мисли као премијерка да није важно да ли цемо отворити једно или четирипоглавља, јер, како истиче, отварање поглавља јесте и требало би да буде фактички доказ оцене да се радило на увођењу нових стандарда и реформи у различитим областима. 

"Зато очекујем да це бити отворено најмање три, а можда и четири поглавља. Све испод три поглавља би био сигнал успоравања Србије на европском путу", сматра Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести