Још два поглавља - важан корак на путу евроинтеграција

БРИСЕЛ: Министрака за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас у Бриселу да Србија, отварањем два нова поглавља - 6 и 30, прави важан корак на свом путу евроинтеграција. 
joksimovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

То је и јасан сигнал дефинитивне будућности Србије у ЕУ, поручила је Јокисимовић.

”Настављамо наш европски пут, а ово је још један важан корак у процесу придружења. Са ова два поглавља, Србија ће имати укупно отворених 12 поглавља, што је солидан и задовољавајући темпо, али може и мора брже”, нагласила је Јоксимовић у изјави новинарима пред почетак Међувладине конференције.


Мишчевић о значају отварања поглавља 6 и 30

Главни преговарач Србије у приступним преговорима са ЕУ Тања Мишћевић каже да отварањем поглавља 6 које се односи на компанијско право Србија ради на унпређењу сопстевног пословног окружења. 

То ће се према њеним речима одразити и на инвестиције у Србији. 

Мишћевић која присуствуије Међувладниној конференцији у Биселу објашњава да се кроз преговоре у поглављу 6 стварају принципи и систем који ће омогућити формирање и функционисаје компанија у Србији по европским стндардима.


Министарка Јоксимовић напомиње да је Србија имала спреминих пет преговарачких позиција и да је очекивала отврање више од два поглавља. 

Она каже да је већина држава чланица препознала напредак Србије на европском путу и дала своју сагланост за отврање ”три, чак и четири поглавља”, али да је косензусом свих чланица је одлучено да се отворе два поглавља.

”Ако смо амбициозни не смемо да будемо задовољни. Мислим да је амбиција добра јер показује политичку вољу и решеност да идете у једном правцу. Ако смо мање амбициозни онда ћемо рећи да је ово задовољавајући темпо који је већ постао уобичајан - два поглавља по Међувладиној конференцији”, изјавила је Јокосимовић у Бриселу.


Србија отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ

Србија је на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима.

Отворено је поглавље 6 које се односи на компанијско право и поглавље 30 које се бави економским односима са иностранством. 

Земље чланице представља естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан. 


Министарка за евроинтеграције Србије каже да чекује да се процес придруживања и темпо отварања поглавља убрза у наредном периоду, поготово током председвања Бугарске и Аустрије Саветом ЕУ које су проширење ставиле међу своје приоритете.

”Заиста мислим да мора да се да један замајац и да се правда она порука председника Јункера који је дефинитивно издвојио Србију и Црну Гору као, у овом тренутку, најнапредније у процесу преговора. Мислим да је то био добар ветара у леђа", поручује Јоксимовић.

То не треба разводњавати, додала је Јоксимовић.

Она закључује да ће унунтрашње реформе и даље бити кључне за напредак Србије на путу евроинтеграција и да ће посвећеност том путу остати јасна, на првом месту због обећања које је влада Србије дала својим грађанима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести