Јовановић: Направљени помаци на боље, али...

БЕОГРАД:  Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је након међустраначког састанка уз посредовање ЕП да су направљени неки помаци на боље, али да ће се тешко на том месту и у том формату добити одговор на питање да ли ће у Србији бити "одржани нормални избори".
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

Јовановић је новинарима испред "старе" Скупштине, где је одржан састанак, рекао са постигнути су неки начелни договори око низа питања, која су, каже, озбиљна, али која, додаје, фундаментално не могу променити политичке односе у земљи.

"И закључци Владе представљају позитиван искорак у односу на ситуацију коју смо имали до сада, по читавом низу питања, али нисам сигуран колико је за ову земљу важно што ће бити више чланова бирачког одбора који могу да добију записник са бирачког места. До сада су то могли да добију прве три са листе, сада ће може више", казао је Јовановић.

Он је истакао да је суштина разговора преузимање политичке одговорности, што се на овим састанцима не може добити и додао да представници ЕП не могу на састанцима да постављају захтеве,и да су у старту рекли.

Он истиче да би додатни проблем Европи ифуће године, везано за стање у региону, где још после избора , није формирана власт у Сарајеву, чека се у Приштини, а у Северној Македонији следе избори, била Србија која добија парламент, који са бојкотом опозиционих партија на изборима, дефинитивно не би био место на ком се формулише и води политика.

"Где ће се чути мој глас уколико нисам у Скупштини? Ја не желим да уместо мене говори Шешељ, нити хоћу да вас позовем да идемо на улицу и да на улици разговарамо о решавању таквог тешког питања као што је Косово. Без Косова и решења косовског

проблема, ми не можемо да размишљамо уопште о нормалној, демократској, европској Србији", истакао је Јовановић.Лидер ЛДП-а је навео и да је данас присуствовао занимљивијем састанку дела опозиције која не учествује у међустраначком дијалогу са представницима ОЕБС-а.

Како је казао, тај састанак је био занимљивији од међустраначкох дијалога, јер је тамо био у прилици да разговара са људима који не учествују у дијалогу власти и опозиције и да се поново увери у то да су те странке ушле у слепу улицу и да сада не знају како да изађу из ње, а да им је, како сматра у великој мери Александар Вучић помогао да се нађу пред зидом пред којим су.

"Они су за собом повукли део друштва и сви су сада у живом блату", казао је Јовановић и додао да је на том састанку седело њих седморо, сви из исте странке - Демократске странке, а да је он 15 година опозиција, док су остали пола тог времена били на власти, а пола провели као опозиција.

"Ми смо у очима у овог друштва само лузери из 2012. године који не успевају да стану на ноге и због тога што не могу да стану на ноге вуку са собом у то живо блато и остале", казао је Јовановић.

Истакао је да нису аргументи за бојкот избора "Весићеве коцке са Трга Републике, ријалити на Пинку, нити то што их Вучић вређа, јер данас је вређање постало саставни део политичког живота свуда у свету".

Vito Raski
10.10.2019 • 18:34
Postoji jedna lepa prica koja bi mogla da nas malo natera na razmisljanje, bez obzira na sanse, da osvoje sto vise poklonika, oni koji zagovaraju ostvarenje neostvarivog. Narocito kada su u pitanju ovi nasi, svakidasnji, a opet uzrocno posledicni dogadjaji.
Davno je to bilo. U onim vremenima kada se, malo vise, postovao narod, a o verskim uciteljima da i ne govorimo, i pored pojedinacnih dogadjanja, ta posast se toliko prosirila - sve do danasnjih dana, ali novonazvano simbiozom korporativnosti, iliti masovno osljarenje. I vise nego sto mozemo da zamislimo.
Poveo, neki monah, ucenike u setnju, obilaska prirodnih lepota. Posto je citav dan prosao u setnji i uocavanju prirodnih samobitnosti u uocavanju njihovih odlika, rese da sednu u hladovini jednog razgranatog drveta, i odmore od napornog puta. Izvadili su iz svojih kostretskih torbi po parce hleba, da bi utolili glad, zalivajuci zalogaje vodom. Kada su zavrsili obedovanje, jedan od ucenika poce, iz kostreti da vadi jabuke, deleci ih svima. Monah se uzdrzao da primi jabuku, upitavsi ucenika: "Odakle ti te jabuke"? Ucenik, naucen da govori istinu, odgovori: "Ukrao sam uz put". Na to mu monah rece: "Kad krades od drugog za mene, sutra ces krasti i od mene" - odbivsi da primi jabuku.
Ne nadam se da ce svaki, koji procita ove ispisane redke, naci za shodno da bude poucen. Ali medju svim ljudima postoje oni koji razumno donose odluke pre nego sto pokusaju da nesto ucine ili iskazu, a da se, pre toga, ne osvrnu na svoje postupke, da ne bi nekog povredili svojim izlivima "dobronamernosti" u licnom prikazivanju sebe kao cistunca.
EUR/RSD 117.5584
Најновије вести