Јовановић: Отворити расправу о ЕУ, Божовић: Усагласити политике

БЕОГРАД: Мишљења о увођењу санкција Русији у политичкој и друштвеној јавности Србије су подељена о чему сведоче и ставови лидера ДСС Милоша Јовановића, који сматра да не треба да буду уведене, док председник извршног одбора Академије за развој демократије Балша Божовић тврди да су санкције неопходне због европског пута Србије, где је једино чека сигурна и боља будућност.
j
Фото: Tanjug/ J. Ilić, arhiva

Јовановић каже за Танјуг да се нада да Србија неће ни уводити санкцији Русији и додаје постоји више разлога за то, међу којима је и енергетска сигурност коју у великој мери, како каже, имамо захваљујући савезништву са Русијом и захваљујући тој земљи.

На питање да ли би Русија могла да нам опрости уколико бисмо им због других притисака увели санкције, Јовановић каже да не би и да сматра да не би ни требало да нам опраштају.

Скупо плаћамо и релације са Европом - Србије нема на Косову и Метохији због тих релација, каже Јовановић, одговарајући на констатацију да нас скупо кошта на европском путу неувођење санкција Русији.

Јовановић сматра да чланство у ЕУ није опција за Србију и залаже се да се о том питању отвори шира дебата.

Како каже, ни на видику нема чланства Србије у ЕУ.

Интервенција Русије у Украјини погоршала је међународне односе, али независно од тога и да нема тог проблема, ово питање се поставља ако ништа друго због Косова и Метохије, додаје.

Наглашава да ни Москва, ни Пекинг, а ни Брисел и Вашингтон неће уредити Србију, већ то треба да учини она сама и позива да се окренемо самима себи, односно да се осим крупних политичких и националних тема истовремено ради на побољшању услова за грађане у Србији.

Хоћемо да сарађујемо, није идеја да се претварамо у Северну Кореју, закључио је Јовановић.

Божовић за Танјуг каже да због неувођења санкција Русији нећемо успети да испратимо ни ситуацију у Савету Европе по питању апликације Приштине да постане члан те организације.

Председник Вучић је сам рекао да уколико би увели санкције Русији грађани би живели 10 пута боље. Зашто онда да не урадимо тако да нам грађани живе боље. Србија неће моћи да утиче на ситуацију у савету Европе јер није део Европе и породице европских народа, казао је Божовић.

Када је реч о европским интеграцијама Србије, Божовић је сагласан са Јовановићем да је потребна расправа по том питању и сматра да би било добро отворити је и у парламенту.

Међутим, указује и на то да Србија мора да се прилагоди околностима изазваним ратом у Украјини и да се усагласи са ЕУ.

То је једини пут који Србији омогућава сигурну и бољу будућност, каже Божовић и додаје да "свако кокетирање са руским председником Владимиром Путином неће довести до пречице за небеску Србију, већ да представља директан пут за пакао".

Истиче и да глас Русије неће помоћи Србији по питању Косова и Метохије ни у УН, јер се, како каже, и тамо ствари мењају, па ''неће више неко нешто моћи да спречи ветом''.

Божовић тврди да Русија из, како каже, свог очајања покушава да у Молдавији и на Балкану изазове сукобе и истиче да Србија мора да учини све да се мир сачува.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести