Клачар: "Минус и плус" Удружене опозиције Србије

"УДС наставља ту врсту можда и грешке у позиционирању, где инсистира на тој врси ексклузивности, да само они који су заговарали бојкот могу да буду део те коалиције", рекао је Клачар за Танјуг.
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

БЕОГРАД: Удружена опозиција Србије (УДС) задржала је наратив Савеза за Србију, није променила ни његову стратегију ни тактику, а није битно ни људе, оцењује извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар, што види као минус данас формираног опозиционог савеза под овим именом, али додаје да он остаје најозбиљнији и најгласнији противник СНС и да има предност у односу на оне странке које су изашле на изборе и оствариле лош резулта и то види као њихов плус.

"УДС наставља ту врсту можда и грешке у позиционирању, где инсистира на тој врси ексклузивности, да само они који су заговарали бојкот могу да буду део те коалиције", рекао је Клачар за Танјуг.

Клачар каже да су код Удружене опозиције Србије у односу на Савез за Србију три ствари другачије - назив, нема Покрета Двери и форма организовања је флексибилнија.

Клачар је оценио да изласком Двери та коалиција на неки начин избегава критике које је имала због сарадње са тим покретом, а који је, каже, имао лош имиџ због политике и политичких акција иза којих је превасходно стајао Бошко Обрадовић, било да је реч о упаду на РТС, било да се ради о окупљању испред Председништва, штрајку глађу или нападима на посланика.

"Изласком Двери добијају нешто релаксиранију позицију ка грађанском делу јавности", рекао је Клачар.

Каже да се променом имена лишавају политичког баласта који је са собом имао Савез за Србију, јер је СзС за собом, каже, вукао баласт разнородне, шаролике коалиције чија је мисија некако са бојкотом напросто престала да постоји.

Флексибилнија форма, каже, у суштини највише значи оним странкама које имају одређене ресурсе или капацитете, а у овом случају тона ће највише погодовати ССП-у и Народној странци које имају одређену врсту капацитета да развијају своје посебне политике изван ове коалиције.

"Оно што је циљ ове коалиције и то је можда разлог зашто се она зове Уједињена опозиција Србије је управо проналазак кандидата за градске изборе и за председничке изборе и њен успех биће мерен кроз тог кандидата", рекао је Клачар.

Објашњава да уколико тај кандидат буде име са биографијом које је у стању да на неки начин артикулише и мотивише бираче то ће успех коалиције бити већи и обрнуто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести