Клачар: Рано за прогнозе, бојкот екстремно политичко решење

БЕОГРАД: Сувише је рано прогнозирати да ли ће доћи до договора између власти и опозиције, сматра извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар који верује да ће се након још једног или два наредна састанка вероватно знати да ли постоји заједнички именитељ. 
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

На питање о формату разговора који подразумева да део састанка буде отворен за јавност, а да потом учесници разговарају "иза затворених врата", Клачар напомиње да је важно да се направи формат у којем ће се сви актери осећати "комфорно", јер дијалог између власти и опозиције долази после дужег времена.

Важно је да сви актери који су укључени благовремено обавесте јавност о кључним порукама и најважнијим резултатима, рекао је Клачар за Танјуг.

Упитан да ли му се чини да је опозиција већ донела одлуку о бојкоту, јер су после јучерашњих разговора саопштили да је времена јако мало и да их "власт гура у бојкот", а да су, с друге стране, разговори са представницима власти тек почели, Клачар каже да не верује да су они већ одлучили.

Не верујем да је опозиција донела одлуку о бојкоту, најпре, јер је потребно да они између себе разговарају како би се такав фронт, уколико би до бојкота дошло, проширио. С друге стране странке које су у процесу дијалога са влашћу су тиме показале да им је стало да пронађу неку врсту заједничког именитеља, оценио је Клачар.

Сматра да још увек није касно за договор, те да ће се до друге половине септембра, за кад је опозиција најавила да ће саопштити одлуку о бојкоту, сигурно одржати још неколико састанака и да ће се знати да ли постоји нит око које две стране могу да се усагласе.

Уколико та нит постоји сасвим је довољно времена да се и правно и технички те промене инкорпорирају у постојећу регулативу, додао је Клачар.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Он оцењује да је бојкот екстремно политичко решење и као такво може да донесе много онима који се за њега одлуче, али може и да нанесе велику штету, те да се у случају таквог решења не могу очекивати нека "средња решења".

Или ће бити веома добра одлука за опозицију или веома лоша. Опозиција мора да буде јако пажљива у самеравању, не само какве ће политичке последице бити два или три месеца после избора, већ шта ће се десити за годину или две након избора, јер у суштини ниједна ствар за њих неће бити иста као што је данас, каже Клачар.

Када је реч о међународном фактору који би, по оценама појединих опозиционих политчара, могао да утиче на исход разговора, Клачар каже да га не треба ни прецењивати, ни потцењивати.

Склони смо врло често да преценимо тај фактор. Дубоко верујем да кључ решења зависи искључиво од актера на унутрашњем плану, не зато што међународни актери немају своје интересе, већ зато што је питање избора доминанто сушитнско питање за људе који живе у Србији, закључио је Клачар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести