Командант КФОР-а: ЗСО је контроверзно питање

РИМ: Командант мисије НАТО на Косову генерал-мајор Микеле Риси изјавио је да је питање формирања Заједнице српских општина контроверзно питање, које са собом носи одређени ризик.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Веома контроверзна тачка у дијалогу је везана за формирање заједнице општина у којима су Срби већинско становништво и то каква ће јој функција и извршна моћ бити тада додељене, изјавио је командант КФОР-а током обраћања на конференцији Фондације НАТО одбрамбеног колеџа у Риму, посвећеној европској и евроатлансткој интеграцији држава Западног Балкана.

Он је, како преноси Радио Слободна Европа, рекао да је више представника косовских Албанаца упозорило на ризик од "боснизације" Косова, што би, како каже, могло угрозити "државни ентитет Косова".

Командант КФОР-а је нагласио да је Вашингтонски споразум помогао у стварању повољног тренутка за изградњу поверења Београда и Приштине.

Споразум у 16 тачака свакако представља корак напред у нормализацији економских и трговинских односа и подстицај активностима ЕУ, нагласио је Риси и истакао да КФОР чини све у циљу спречавања да Косово постане замрзнути конфликт, али да "ризик постоји".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести