Комесарка ЕУ: У Брисел се враћам са добрим вестима, Србија изузетан партнер

БЕОГРАД: Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је данас да се у Брисел враћа са добрим вестима да је Србија спремна да већ наредних недеља направи кораке везане за Фронтекс и нагласила да је у Београд дошла како би показала снажну посвећеност ЕУ доброј сарадњи коју имају са Србијом као важним партнером на пољу миграција и безбедности.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Јохансон је као веома важан оценила данас у Београду потписан Административни аранжман о успостављању сарадње Европске комисије и Комесаријата за избеглице и миграције Србије у Европској миграционој мрежи.

"Питање миграција је по дефинцији прекогранични феномен да би се њима управљало на добар начин потребна је сарадња са земљама транзита, земљама порекла... Ниједна земља не може сама то да изнесе на добар начин и зато морамо да радимо заједно, а то је важан део споразума којим Србија добија статус посматрача у Европској мрежи за миграције", рекла је Јоахсон.

На заједничкој конференцији за новинаре са министром Тањом Мишчевић, комесар је нагласила да Административни аранжман значи да ће Србија имати пун приступ информацијама и базама података, што ће, како је додала бити неопходно за размену информација.

Јохансон је изразила посебну захвалност Влади Србије на брзој реакцији везано за усклађивање визне политике са визном политиком ЕУ када је то било неопходно.

"У једном тренутку забележили смо невиђен пораст долазака људи преко Србије, који су користили безвизни режим, тим поводом смо се обратили Влади Србије која је брзо позитивно одговорила и одреаговала", рекла је она.

Нагласила је да се након те брзе реакције Србије бележи велики пад у броју нелегалних улазака у ЕУ.

Додала је да је данас имала прилику да хеликоптром са министром Братиславом Гашићем оде до мађарске границе, где је видела Фронтекс на делу и уверила се у њихову добру сарадњу са српском граничном полицијом.

Била је то добра прилика, како каже и да види део Србије и да види колико смо снажни када радимо заједно у заштити граница и превенцији нелегалне миграције.

"Веома сам срећна због порука које сам добила од Гашића, премијера и председника Србије, да је Србија спремна да започне преговоре о новом статусном угвору који се тиче Фронтекса, а што је нова прилика да се дефинише њихова улога. Фронтекс ће и даље радити овде под командом надлежних органа Србије, а са новим споразумом моћи ће да ради не само на границама са земљама ЕУ већ и на осталим границама као нпр са Сверном Македонијом", рекла је Хохансон.

Комесар је нагласила да је срећна што је чула да Србија већ планира крајем месеца да почне рад на изради тог споразума.

"Са задовољством ћу пренети ту поруку Бриселу", рекла је она.

Комесар је подсетила да су миграције увек постојале и да је задатак свих нас да миграцијама управљамо на прописан начин.

"То можемо заједно са нашим партнерима, са Србијом која се показла као изузетн партнер управљања границом у спречавању илегалних миграција и бробом против криминала", рекла је Јохансон.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић оценила је да данас потписани Административни аранжман представља опипљив резултат добре сарадње и успешног напретка који Србија има у том значајном процесу који се завршава укључивањем у посматрачки статус Србије за Европску мрежу за мигранте.

Аранжман у Влади Србије у име Републике Србије потписали комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и  шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре у име Европске комисије, а у присуству комесарке Јохансон.

  Мишчевић је додала да је Србија поптисивањем Аранжмана добила прилику да има приступ свим разговорима о миграцијама који се воде у Бриселу, и шире, а о којем расправљају свих 27 чланица ЕУ.

"Посматрачки статус подразумева потпуну размену информација и приступ свим базама података, то је важан корак у процесу учења И сарадње", рекла је Мишчевић и посету комесарке Јохансон Београду оценила као веома значајну.

Аранжман ће како је Мишчевић између осталог оценила помоћи и да се додатно чује глас Србије која је веома спремна не само да помогне на пољу миграција већ и да да значајну улогу у борби против илегалне миграције, што је један од важних елемената нашег доказивања и показивања у једном од поглавља у преговарачком процесу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести