Комшић: Одлука Инцка цивилизацијска вредност

САРАЈЕВО: Председавајући Предсдништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић поздравио је данас одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка, који је наметнуо допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и оценио да је реч о, како је рекао, цивилизацијској вредности.
komsic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"Та одлука утемељена је на низу пресуда суда Уједињених нација, то јест Међународног кривичног суда за бившу Југославију, које су ван сваке разумне сумње утврдиле постојање злочина геноцида у Босни и Херцеговини, односно геноцида у Сребреници. Одлука високог представника јесте цивилизацијски чин, и оно најмање што породице жртава геноцида заслужују. Крајње је време било да се путем законских регулатива уреди начин санкционисања оних који величају злочин геноцида, оних који вређају жртве и покушавају да угрозе достојанство жртава", казао је Комшић, пренео је сарајевски портал Кликс.

Очекивало се, наиме, да ће Инцко ову одлуку донети пре Дана сећања за жртве Сребренице, 11. јула, а како се то тада није догодило, бошњачки званичници и међи су готово свакодневно вршили притисак на њега да наметне допуне Кривичног закона да би, како су наводили, бар мало олакшао свом наследнику Кристијану Шмиту.

Комшић сматра да је Инцкова одлука јасна порука политикама које своје наративе граде на, како каже, "величању геноцида и на распривању међуетничке мржње међу грађанима Босне и Херцеговине, да такво деловање није прихватљиво и да неће проћи без примјерене казне".

"Драго ми је да Инцко на крају мандата, упркос зачуђујућем противљењу неких од кључних међународних фактора у БиХ донео овакву одлуку. Нашем друштву је оваква одлука била неопходна, као нека врста ''преко потребног лека'' са надом да сваком злу ипак може доћи крај!....", навео је Комшић и додао:

"Ова одлука је ствар цивилизацијских вредности у данашњем свету, посебно у Европи. Мислим да је Инцко поступио по својој савести, на жалост на крају мандата. Али боље икада него никада, поготово када се зна на колики је отпор наилазила ова одлука код његових ''међународних шефова''", закључио је Комшић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести