Одлазећи шеф ОХР Инцко наметнуо забрану негирања геноцида

САРАЈЕВО: Високи представник у БиХ Валентин Инцко, коме мандат истиче 1. августа, донео је одлуку да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.
Valentin Incko /Tanjug
Фото: Танјуг/АП/Валентин Инцко

Како је саопштено из Канцеларије високог представника Закон који следи и који чини саставни део ове одлуке ступа на снагу одмах, на привременој основи, све док га Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине предложено не усвоји у истом облику, без измена и допуна и без додатних услова.

Текст измена Кривичног закона које је наметнуо Инцко у два додата члана гласи:

"Ко јавно подстрекне на насиље или мржњу усмерену против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповест, порекло или националну или етничку припадност, ако такво понашање не представља кривично дело из стака (1) овог члана, биће кажњен казном затвора од три месеца до три године".

Изменом у члану 3 Инцко је наметнуо да:

"Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша да оправда злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин утврђен правомоћном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. аугуста 1945. или Међународног казненог суда за бившу Југославију или Међународног кривичног суда или суда у Босни и Херцеговини, а усмерено је против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповест, порекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао да оодстакне на насиље или мржњу усмерену против такве скупине особа или члана такве скупине, биће кажњен казном затвора од шест месеци до пет година".

Измена закона подразумева и да ко кривично дело из чланова од (1) до (3) овог члана изврши тако да јавности учини доступним или јој дистрибуира летке, слике или друге материјале, биће кажњен затвором од најмање једне године.

А, ако је кривичн дело из става од члана (1) до (3) овог члана почињено на начин којим се може пореметити јавни ред и мир или је претеће, злостављајуће или увредљиво, починитељ ће бити кажње затвором од најмање три године.

Затворск казн од мањање три године затвора добиће свако ко додели признање, награду, споменицу, било какав подсетник или било какву привилегију или слично особи осуђеној правоснажно за геноцид, злочин против човечности или ратни злочин, или именује јавни објект као што су улица, трг, парк, мост, институција, установа, општина или град, насеље и насељено место...

У образложењу одлуке Инцко наводи да свесни чињенице да помирења не може бити без признања злочина и одговорности, као и да говор мржње, величање ратних злочинаца и ревизионизам или отворено негирање геноцида, злочин? против човечности и ратних злочина утврђених правоснажном судским одлукама угрожавају владавину права и представљају директну препреку миру, помирењу и изградњи поверења и на крају угрожавају изгледе за сигурну, мирну будућност Босне и Херцеговине.

Наводи и да је дубоко забринут због тога што истакнути појединци и јавне власти у Босни и Херцеговини и даље поричајуу да су акти геноцида, злочини против човечности и ратни злочини били почињени током оружаног сукоба, што појединци и органи власти јавно доводе у питање легитимитет пресуда које су донели Међународни кривични суд за бившу Југославију и Суд Босне и Херцеговине и да појединци и органи власти славе или величају осуђене ратне злочинце.

Констатирајући да су све законодавне иницијативе покренуте пред Парламентарном скупштином Босне и Херцеговине за решавање овог питања блокиране.

"Из претходно утврђених разлога Високи представник овим доносим одлуку којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине", навео је Инцко.

Тужиластво потврдло: Формираће предмет о негирању геноцида

Непосредно након што је одлазећи високи представник Валентин Инцко одлучио да наметна допуну Кривичног закона кажњавањем свих који негирају "геноцид у Сребреници, огласило се Тужилаштво БиХ и потврдло да ће формирати предмет против оних који то чине.

У оквиру предмета пратиће се објаве и јавно изношење ставова појединаца, група или удружења, у којима се негирају геноцид, злочини против човечности и ратни злочини у Босни и Херцеговини.

"Након што је високи представник у БиХ Валентин Инцко донео допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и законом кажњава негирање геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина, у Тужилаштву Босне и Херцеговине биће формиран предмет у којем ће се пратити и евидентирати све објаве појединаца, група или удружења, у којима се износе ставови о негирању геноцида... ", потврђено је из Тужилаштва, пренео је сарајевски портал Кликс.

Навели су да ће се прикупљање материјала обављати у сарањи са полицијом, безбедносним агенција, ради ради поступања Тужилаштва БиХ и партнерских институција у оквиру законских овлашћења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести