Конрад: Из наше перспективе Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица

БЕОГРАД: Амбасадорка Немачке Анке Конрад изјавила је данас да је за Немачку неприхватљив захтев Србије за повратак њене војске и полиције на КиМ, јер како је рекла, Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица.
2
Фото: FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

У Резолуцији 1244, иначе се наводи, да ће "договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2", али Конрад каже да Резолуција не даје основ за повратак јединица.

„Постоји та резолуција и на основу ње Кфор ће формулисати и одговоре, то што смо ми рекли је да из наше перспективе Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица из Србије на север Косова, али уследиће одговор Кфора“.

Конрад је у инртервјуу за Н1 истакла и да поновно заоштравање ситуације на КиМ показује колико је неопходно да се што пре седне за преговарачки сто и пронађе компромис између Београда и Приштине.

„Успели смо да пронађемо компромис у појединачним питањима претходних месеци. Важно је да Косово и Србија искористе прилику да уз посредство ЕУ пронађу крајњи компромис и да се не иде од кризе до кризе, да се стално стављају нови рокови и на тај начин нове тензије", рекла је Конрад.

На питање кога званични Берлин сада види као главног кривца за актуелну кризу Београд или Приштину, амбасадорка је рекла да сматра кривим обе стране.

Како је рекла, обе стране морају да покажу вољу да се пронађе резултат који ће спустити тензије и да не чине ништа што ће испровоцирати узвратне реакције друге стране.

На питање да ли су хапшења која спроводи влада у Приштини оправдана и да ли је у реду да по неколико дана породице ухапшених не знају где се они налазе, Конрад наводи да мисли да је јако важно да се унесе транспарентност у то питање, те да је грешка да се стално враћамо на нешто и улазимо у ланац међусобних провокација.

„То мора престати, важно је то зауставити и решавати ствари које је потребно решавати и онда имати основ за нормалан разговор. Нећу да говорим ко је главни кривац и ко је први почео, важно је да престанемо са тим“, поручила је Конрад.

Говорећи о француско-немачком предлогу за Косово, Конрад је истакла да је реч о предлогу којим се показује перспектива за обе стране у ком правцу би могао ићи споразум.

"То не значи да је укинут Бриселски споразум већ да се поред Бриселског споразума покаже могући пут као нормализацији односа између Србије и Косова", нагласила је немачка амбасадорка, додавши да је то сада европски предлог што је јасно рекао и високи представник Жозеп Борел.

На питање да ли је то коначни споразум или ће до коначног споразума тек после њега доћи, Конрад истиче да на ово питање најбоље могу да одговоре две државе које ће преговорати о споразуму – а то су Србија и Косово.

Такође, Конрад је истакла да ће то како ће изгледати споразум решити две стране, па и то да ли Србија не сме да омета улазак Косова у УН.

Немачка амбасадорка истиче да је важно да се што је пре могуће постигне споразум, а ако не, да имамо чврст пут ка томе, мапу пута ка постизању споразу.

„Важно је за обе стране да решимо тај сукоб“, поручила је Конрад.

Иначе, Резолуцијом 1244 потврђује се да ће после повлачења, "договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2".

У Анексу 2 наводи се које особље се враћа, као и опрема и оквир за функције које ће обављати.

Предвиђен је и распоред њиховог враћања, географско разграничење области у којима ће они деловати и правила која ће регулисати њихов однос са међународним безбедносним присуством и међународном цивилном мисијом

У анксу 2 се прецизира и да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског особља бити дозвољено да се врати и обавља следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на местима српске културне баштине и одржавање присуства на главним граничним прелазима.

Повратак особља обавиће се уз надзор међународног безбедносног присуства и биће ограничено на мали договорени број - стотине, не хиљаде.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести