Косово онлајн: Нема промене граница, таксе остају

ПРИШТИНА: У начелном програму нове косовске владе, према споразуму Самоопредељења и ДСК, наводи се да тема у дијалогу Београда и Приштине не може бити промена граница и размене територија, таксе остају, а ЗСО неће имати извршна овлашћења, писе Косово онлајн, позивајући се на неименоване изворе.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

У вези с дијалогом са Београдом најављује се да ће бити спроведена ревизија свих до сада постигнутих споразума.

Дијалог више неће водити косовски председник Хашим Тачи, већ премијер, преноси Косово онлајн.

Дијалог Београда и Приштине се одржава "ради признања од стране Србије", каже се у начелном програму нове косовске владе, према споразуму Самоопредељења и ДСК, и додаје да би косовска скупштина требало да усвоји платформу за дијалог.

Косово онлајн наводи да у документу пише и да тема дијалога не може бити поновно цртање граница са Србијом, размена територија или стварање треће власти за општине која насељавају Срби.

Што се тиче такса на увоз робе из централне Србије, како преноси портал, оне ће остати "до нивоа пуног реципроцитета са Србијом".

Нова влада, преноси Косово онлајн, приоритет види у развоју добросуседства и квалитативног напредовања сарадње са Албанијом и посвећена је унапређењу процеса евроатлантских интеграција.

Када је реч о енергетици, каже се да је потребно стварање заједничке енергетске зоне Косово-Албанија "како би се постигла комплементарност у производњи енергије".

У делу који говори о ратним злочинима, наводи се да се усваја "закон о ратним злочинима, геноциду и злочинима против човечности и агресије", те да ће се основати "Институт за ратне злочине" који ће подржати тужилаштво у документовању ратних злочина.

Надлежне институције, додаје се, на основу домаћег и међународног права, припремиће оптужницу на Међународном суду правде за ратне злочине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести