Козареву на Јарињу није дозвољен улазак на КиМ

БЕОГРАД:  Заменику директора Канцеларије за Косово и Метохију Душану Козареву данас није било дозвољено да уђе у покрајину преко административног прелаза Јариње.
dusan kozarev tanjug.jpg tanjug z zestic
Фото: Tanjug (Zoran Zestic)

Образложено да посета није најављена, иако ниједан споразум не захтева да посете заменика и помоћника директора Канцеларије за КиМ буду најављиване.

Канцеларија за КиМ је саопштила да Приштина тако, и после завршетка предизборне кампање, наставља да забрањује представницима Канцеларије да буду са својим народом у јужној покрајини, кршећи најдиректније на тај начин споразум о слободи кретања постигнут у оквиру Бриселског дијалога.

Реч је очито о наставку политике провокација и рушења мостова сарадње, и данашњу забрану сагледавамо у контексту најновијих порука из Приштине да дијалог са Београдом није приоритет тамошњих албанских политичких лидера, истиче се у саопштењу.

Наглашава се да српски народ на Косову и Метохији не треба да страхује због правног насиља Приштине, јер држава Србија је увек проналазила начине да помогне свом народу и осигура функционисање свог институционалног система на Косову и Метохији.

Очекујемо да међународна заједница, пре свега ЕУ, коначно искаже свој став поводом опасних провокација Приштине којима се руше сви предуслови за наставак дијалога, јер волели бисмо да знамо шта је, ако не дијалог, средство за решавање проблема на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести