Кривокапић: Најбољи модел - експертска Влада Црне Горе

ПОДГОРИЦА: Здравко Кривокапић, носилац изборне листе "За будућност Црне Горе", која је на парламентарним изборима освојила највећи број гласова међу листама опозиције - према прелиминарним подацима Државне изборне комисије 32,52 одсто, рекао је јутрос да је у овом моменту, "како је у питању интерес народа, а не било ког појединца", најбољи модел формирање експертске владе Црне Горе.
krivokapich
Фото: Танјуг (видео)

"Овде нема простора за велику трговину, већ простор за велики рад, за велики препород који треба направити. То тешко могу политичари, то је најбоље да ради експертска влада са најбољим људима који су се чак пријављивали из иностранства, млади и перспективни и да Црна Гора преброди све тешкоће са којима се суочава", истакао је Кривокапић за телевизију Прва, а упитан да ли ће такву владу он водити - навео је да је то најмање значајно.

"Значајно је да формирамо јаку, експертску владу. Ја ћу договор поштовати без обзира какав буде, спреман сам да сносим терет одговорности за све ово, и даље ако треба... Да се почне да се прави систем, имамо обавезу према свим грађанима без обзира за кога су гласали", додао је он.

С обзиром да резултати нису коначни, него прелиминарни, Кривокапић уверава да ће стање остати исто, тј. да ће опозиција имати већину те да се "померања" ка односу снага 42-39 у корист опозиције у посланичким мандатима (наспрам садашњих 41-40).

Тврди да су постојале неправилности и да на многим местима ДПС није потписивао записник, управо тамо где, како је навео, већину чине три опозиционе коалиције.

"Најважније је да је народ победио и одржао достојанство, спокој и да се није десио ниједан инцидент осим оног у Никшићу где је момак налетео на групу која је славила победу опозиције. Није тренутак да се сукобљавамо већ, напротив, да то буде помирење које ће прихватити сви грађани и градити бољу будућност свих грађана Црне Горе без обзира на веру, нацију или било који исказ њиховог мишљења", напоменуо је Кривокапић.

На констатацију да је "јабука раздора" између већине грађана Црне Горе и власти било признање независног Косова, упитан о евентуалном повлачењу признања, Кривокапић је казао да је "народ јасно рекао, али да власт не слуша увек народ".

"Не могу да одговорим тачно на то питање али засигурно знам да ће Србија врло рационално и мудро решити тај проблем. Ми ћемо посматрати и предлагати оно што је најбоље, што се тиче живота наших грађана на Косову, да он буде достојанствен, да наше светиње на Косову буду сачуване и да створимо претпоставке да се све дешава у атмосфери поштовања јер без тога нигде није лако живети", навео је он.

У приоритетне активности будућег рада нове Владе Црне Горе назначио је обрачун са криминалом и корупцијом, смањење броја незапослених, као и смањење, како је казао, израженог социјалног јаза.

Од противника, каже, није добио позив "јер га је и тешко очекивати", и додаје да га још није добио ни од међународне заједнице.

"Али, поуздано знам да она помно прати дешавања овде", закључио је Кривокапић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести