Кривокапић: Прихватићемо нове акредитиве за Божовића

ПОДГОПРИЦА: Премијер Здравко Кривокапић изразио је спремност да Црна Гора прими нове акредитиве за амбасадора Србије Владимира Божовића, али је поновио да ова влада не може поништити одлуку претходне о протеривању.
krivokapich
Фото: Танјуг (видео)

Кривокапић сматра и да питање амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића, кога је претходна црногорска влада прогласила за персону нон гратра, не треба истицати, јер, према његовој оцени, свако потенцирање неког питања у будућности може представљати препреку за сарадњу.

Кривокапић је за Дан рекао да, Србија, ако жели Божовића као једину могућност за будућег амбасадора у Црној Гори, то може урадити поштујући дипломатске протоколе, преноси портал ЦдМ.

Надам се да ће сви бити задовољни тиме што ћемо прихватити нове акредитиве за господина Божовића, навео је Кривокапић и поново изнео тврдњу да у овом тренутку влада не може да поништава одлуке које није ни донела.

На питање да ли сматра да се односи између власти Србије и Црне Горе могу градити на здравим основама, Кривокапић је одговорио да однос са Србијом није онакав какав би Подгорица желела да буде.

Али, ми чинимо што је до нас да се ти односи помере у жељеном правцу. И нећемо учинити ништа што би те односе довело у питање. То ни је ни налик ономе што је радила претходна власту Црној Гори, која је своју политичку платформу темељила, између осталог, и на конфронтацији са Србијом, рекао је Кривокапић.

Он је додао да ће црногорска влада своју политику заснивати управо на сарадњи са Србијом, али и свим другим државама у региону.

РТЦГ: Делегација Владе ЦГ следеће недеље у посети Србији

Делегација Владе Црне Горе, предвођена министарком здравља Јеленом Боровинић Бојовић боравиће од 23. до 25. марта у посети Србији, где ће се састати са премијерком Аном Брнабић и министром здравља Златибором Лончарем, јавља РТЦГ.

Црногорски јавни сервис наводи да се у документу објављеном на сајту Владе Црне Горе истиче да је циљ посете размена мишљења о тренутној епидемиолошкој ситуацији у две државе, искуствима Србије у ери епидемије на глобалном нивоу и договор о узајамној сарадњи.

Како се додаје, на састанку ће бити размотрена могућност набавке вакцина које Србија, како је најављено, треба ускоро да почне да производи, а у складу са уговореним обавезама и претпоставком да ће бити јефтинија за црногорско тржиште.

То не значи да Црна Гора тежи да набави само јефтинију вакцину, већ искључиво квалитетну, али уз чињеницу да је Црна Гора територијално најближа земљи која ће ускоро бити произвођач вакцине, даје за право да трошкови буду много мањи, а посебно када су у питању, између осталог, и трошкови транспорта до Црне Горе, наводи се у документу.

Како је најављено, делегације две земље посебно ће се осврнути на пружање узајамне помоћи у набавци медицинске опреме и медицинских средстава који се производе у Србији.

Акценат би, како се додаје, био на медицинској опреми за здравствене раднике која је неопходна у свим ковид центрима.

У докуименту се наглашава да ће делегацији Србије бити представљено стање у вези са епидемиолошком ситуацијом у Црној Гори и потребе здравственог система те земље.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести