Кркобабић: Пензије морају да буду редовне и сигурне

БЕОГРАД: Пензије морају да буду редовне и сигурне, а њихова висина ће зависити од реалне економске моћи Србије, изјавио је данас министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић.

"Ипак, забрињавајући је податак да тренутно висина пензије у односу на просечну зараду једва прелази 50 одсто, то је за мене црвена линија која озбиљно упозорава да морамо да предузмемо и сагледамо озбиљне мере", рекао је Кркобабић у скупштини током расправе о будзету за наредну годину.

Каже и да мора да се мења систем пензијског осигурања на који смо навикли још из 19. века и да треба применити нова решења,"рецимо да формирамо фонд солидарности, који би могао да се односи на развој технике и технологије".
Подсетио је да је предвиђено да у 2018. на пензије оде 527 милијарди динара, што је за 19 милијарди више него у 2014.

Како каже, у праву је министар финансија Душан Вујовић када каже да је начин на који ће бити исплаћене пензије политичко питање.
"Слажем се да је то прворазредно политичко питање и у наредној години то ће бити једно од најозбиљнијих питања које ће бити стављено пред скупштину. Очекујем да све посланичке групе имају јасан политички став", поруцио је Кркобабић.

Говорећи о задругама, Кркобабић је рекао да су од 11. априла до данас основане 182 задруге у Србији и да је, по њему, то утисак број један у овој години на политичкој сцени Србије.
Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић је рекао да је предложени буџет прихватљив за ПУПС и да ће га подржати, као и да ће њиме бити настављене кључне реформе започете 2014. године.

Како је рекао, буџет је развојни јер обезбеђује огромна средства да се унапреди инвестициони циклус, а за социјална давања су предвиђена много већа средства.
Чолаковић је, међутим, упозорио да је висина пензија у односу на просечну плату у сталном паду и да треба размишљати о томе да се уведе заштитна мера, као и да мора да постоји међугенерацијска солидарност.

Он је позвао министра Вујовића да још једном обави консултације са пензионерима у вези с тим питањима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести