Курти: Ја сам за дијалог, али је садржај споразума приоритет

БОН: Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да би било добро да до конацног споразума са Србијом дође брзо, али је истакао да брзина не би требало да стави у други план садржај споразума.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

У интервјуу за Дојче веле датом у Минхену, где је учествовао на безбедносној конференцији, Курти је навео да је потребан принципијелан дијалог и уз консултације са свим међународним партнерима, преноси Коха.

"Нисам против дијалога, али за добро припремљен и принципијелан. Ја сам за конструктиван дијалог који нас води до споразума који је не би био угрожен ни изнутра ни извана. Сада имамо нови легитимитет, али то се не може рећи и за Србију, они имају изборе до краја априла, можда када заврше изборе. Затим, хајде да разговарамо и с Бриселом, Берлином, Паризом и Вашингтоном како би дијалог био окончан конструктивним и фер споразумима”, рекао је Курти.

Он је додао да је што пре договор буде постигнут то боље, али је истакао да је садржај приоритет изнад свега и да је реципроцитет је нормалан принцип у билатералним односима".

"Укинућемо таксе, али ћемо успоставиити реципроцитет. Грађани су за то гласали 6. октобра”, рекао је Курти.

Он је још рекао да "мини-Шенген", за који се залажу Србија, Албанија и Северна Македонија, треба укључити у берлински процес који обухвата све земље Западног Балкана.

Курти је поновио да жели да се Косово и Албанија што више интегришу и уједине, да сарађују у свим областима.

"Разлике су огромне и сусрет с (албанским) премијером Едијем Рамом (у Минхену) један је од најбољих састанака у последње две или три године с њим”, закључио је Курти.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести