Курти о дијалогу, разграничењу, таксама, СЛ …

ПРИШТИНА: Лидер Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, изјавио је вечерас да ће дијалог са Београдом о решењу косовског питања водити он, као премијер, те да није против дијалога, али јесте, како каже, против дијалога без принципа. За дијалог са Београдом ће, каже, имати свој тим који ће бити сачињен у два нивоа.
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Први ће бити политичко представништво где ће бити и они из опозиције, и други тим експерата јер ће бити разних аспеката будућег споразума. Али најважнија су три принципа - први је да не буде споразума без дијалога, други да нема дијалога са мапама, где се председници праве да су војни генерали у рату, а трећи да нема председника око мапе, него само да буду експерти о демаркацији. То ће помоћи да се пребацимо из амбиција и апетита за територије једни других ка праву грађана и потребама заједнице, рекао је Курти у емисији Пресинг Н1 телевизије.

Курти не верује да је могуће са Београдом постићи споразум до следећег пролећа.

Заложиће се, каже, да приштинске институције заједно са међународном заједницом траже прекид капамње против чланства Косова у Интерполу и повлачења признања.

Дијалог ће започети са Србима на Косову и то пре свега о економском развоју, а не о помирењу, јер и Албанцима и Србима су потребни посао и правда.

То ће, каже Курти, бити његов први приоритет, а као други је навео разговор са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борелом.

Није спреман да дође у Београд, већ би, како каже, представници Београда и Приштине требало да се састају у Бриселу, Берлину, Паризу, Лондону или Вашингтону.

Немамо луксуз да још једном пропадне дијалог, рекао је Курти, чији Покрет Самооредељење је, према још увек незваничним изборним резултатима, освојио највише гласова И у парламенту ће имати највероватније 32 посланика.

За њега је појам разграничења неприхватљив, а демаркација је, додао је, сасвим нешто друго.

Разграничење је расистички концепт. Мене то подсећа на бодљикаву жицу. Увек ће бити Албанаца и Срба на обе стране границе. Демаркација да али размена територија не. Размена територија је дијалог који води ка будућим конфликтима, рекао је Курти.

У новој косовској влади Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће он бити у коалицији, рекао је Курти.

Што се тиче Српске листе и уставне обавезе да један Србин буде министар, Курти каже да ће поштовати устав, али ће, додао је, правити садржинску разлику између тога што је уставна обавеза с једне, и политичка коалиција с друге стране.

Трудиће се, навео је, да са коалиционим партнерима формира владу без Српске листе.

Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће бити у коалицији, српска национална припадност није чланство партије него национална припадност, рекао је Курти.

Упитан да ли то значи да ће у будућој косовској влади бити српски министар с којим ће се сложити двотрећински Српска листа, али неће у политичком смислу бити третиран као део владајуће коалиције, Курти је казао да се "може тако рећи".

Додао је да још није разговарао са представницима Српске листе, али да их неће "екскомуницирати у скупштини”.

Тврди да на протеклим ванредним парламентарним изборима у општинама са српским становништвом гласање није био фер И слободно, те да су то потврдили И међународни посматрачи.

Тврди да је забележен случај да је један Србин гласао, како је казао, чак 18 пута, као И примера да је у неким местима било више гласова за Српску листу него становника.

Признаје да те неправилности јесу одговорност приштинских институција, али је, каже, било И притисака из Београду, који је зелео да Срби добију свих 100 одсто подршке.

За то не криви Српску листу, јер, како је рекао, они су само радили оно што је Београд од њих тражио.

Упитан зашто елиминише Српску листу, Курти је рекао да Београд “плаћа” послушност Срба на Косову И да ће се, уз помоћ међународне заједнице, заложити да таква пракса буде прекинута.

Немам ништа против Срба, напротив, дружим се са много Срба овде на Косову... Проблем са Српском листом није то што је средство Београда, већ што је - средство..., казао је Курти.

Истакао је да таксе на робу из централне Србије неће одмах бити укинуте, већ ће их прво, како је рекао, заменити “реципроцитетом".

Реципроцитет је, сматра, прави принцип здравих конструктивних односа.

Утврдићемо регистар, листу свих елемената који се тичу реципроцитета са Београдом, додао је.

Тврди да ће се заложити да приштинске институције у сарадњи са међународном заједницом отворе нову истрагу о убиству Оливера Ивановића, за којег каже да је ратни злочинац.

По његовим речима нема ниједног Србина на Косову који сматра да је Ивановића убио Албанац.

Рекао је и да нема српски пасош ни српско држављанство, већ да има пасош Косова и Албаније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести