Ђурић: Курти гура цео регион у 1999. годину

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Аљбин Курти окреће точак историје уназад и живи у 1999. години, у коју гура и цео регион својом неспремношћу за дијалог, жељом за стварање велике Албаније и нетрпељивошћу према Србима и Србији маскираном у вечерашњем интервјуу лошим глумљењем толеранције и демократичности.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Његово позивање на реципроцитет у односима са Београдом само је еуфемизам за одбацивање дијалога, што је он без икаквог устезања и признао отворено одричући валидност и обавезујући карактер ономе што је у досадашњем току дијалога усаглашено, наводи Ђурић у саопштењу поводом Куртијевог интервјуа за Н1.

Он истиче да на тај начин Курти заправо најављује да ће укинути могућности за пласман српске робе на Косову и Метохији чак и са плаћеном таксом.

Најбезочнијим лажима, Србима је ускратио право на формирање Заједнице српских општина, договорено уз присуство и гаранцију Европске уније, измишљајући чак да се Срби на Косову и Метохији нису жалили и демонстрирали против преварантске одлуке приштинског Уставног суда којом је концепт ЗСО обесмишљен, наводи Ђурић.

Он оцењује да је Курти вечерас глумио умиљато јагње и великог демократу, али, како каже, свакоме је јасно да је он вук у јагњећој кожи и да поред све агресије коју је у досадашњој политичкој пракси исказао, "у њему букти још неисказани пламен латентне мржње и насилништва, од чега ће читав регион несумњиво имати штету".

Куртијев наступ био је тирада политичке назадности, а одбијајући да схвати савремене прилике и однос снага у региону и свету он читав западни Балкан тежи да врати у мрачну и конфликтима обележену прошлост, оценио је Ђурић.

Он је поручио и да ће Београд наставити да даје шансу дијалогу, али да са "човеком идеолошки сатканим од мржње и политичких анахронизама, тешко може бити било каквог продуктивног разговора".

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести