Курти: Обарање владе-државни удар, у процес укључен Гренел

Курти тврди да Гренел жели "исхитрен споразум" с Београдом, који ће укључивати размену територија, преноси Косово онлајн позивајући се на Коха диторе.
kurti
Фото: Танјуг/видео

ПРИШТИНА: Вршилац дужности косовског премијера Аљбин Курти оценио је данас да је обарање његове владе био "државни удар" и оптужио специјалног изасланика председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела да је био блиско укључен у тај процес.

Курти тврди да Гренел жели "исхитрен споразум" с Београдом, који ће укључивати размену територија, преноси Косово онлајн позивајући се на Коха диторе.

"Србија жели цланство у ЕУ, док је Гренелу само стало до потписа на дну листа папира, а не до садржаја текста на том листу", рекао је Курти.

Он је током онлајн конференције о међународним медијима изнео и тврдњу да су разговори о размени територија почели током мандата Федерике Могерини и да их директно воде кабинети Хашима Тачија и Александра Вучића.

Курти је додао је да је Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на њега да пристане на оно што он сматра брзим и непромишљеним решењем.

Тврди такође да је Тачи радио на рушењу његове владе, пошто је, како је навео, желео да прогласи ванредно стање, пошаље војску на улице, створи инциденте и последично утре пут брзоплетом споразуму о размени територија без демократског надзора.

Курти је рекао да жели споразум са Београдом, али, како је навео, "договор без мапа".

Он је рекао да није видео мапу за размену територија, али тврди да су се блиски Тачијев и његов саветник састали и разговарали о томе.

"Три северне општине би биле припојене Србији, Прешево Косову, али не и град и не железница која ''припада Кини", тврди Курти.

Коментаришући избор Мирослава Лајчака за изасланика ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, он је рекао да су у Приштини скептични због именовања Лајчака и Жозепа Борела с обзиром на то, како је нагласио, да обојица потичу из земаља које не признају независност Косова.

Он сматра да главни задатак Лајчака "мора да буде да убеди Вучића да одустане од споразума о размени територија или верзије размене територија".

Ричард Гренел поново је данас негирао да је било разговора о размени територија.

"Апсолутно није било говора о размени територија, и о томе нико други није разговарао у мом присуству. То смо рекли много пута", написао је Гренел на свом Твитеру.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести