Кустурица: ДОДИКОВА ХРАБРОСТ нас упућује на нову страницу историје

БАЊАЛУКА: Редитељ Емир Кустурица истакао је  данас поводом оптужнице Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика да је поново у БиХ неко пореметио најважније политичко правило - "вежи коња где ти ага каже", додавши да Додик неће да слуша странце ни по коју цену.
kusturica_otvaranje_11
Фото: Танјуг (Видео)

"Зна он чија чизма је вековима газила српски народ, и као да је онај ланац из пословице, прекинуо управо Милорад па му мило што вранац ужива слободу", истакао је Кустурица за Срну коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Додика због неспровођења одлука Кристијана Шмита.

Стешњени између традиције и модернизма у БиХ, истакао је Кустурица, Бошњаци Муслимани граде мултиетничко муслиманско друштво, а њихови погледи су упрти у Брисел, иако готово читав исламски свет, Арапска лига, учествује у стварању новог "Брикс" поретка којег чини преко 80 одсто светске популације.

"Један од тих 'преко 80 одсто је и Милорад Додик. И није са Блиског Истока или Арапске лиге. Ту је на прагу Европе. Где су одувек смењивана царства. Источна и Западна и где је његов народ био највећи страдалник. Он не жели да се то настави. Ту је непремостива разлика између председника Републике Српске Милорада Додика и члана Председништва БиХ Дениса Бећиревића.

Кустурица је нагласио да се том оптужницом не може доказати ништа.

"Ако треба и на суд ићи, ићи ћемо, али ће важније бити да се сви расположиви ресурси Републике Српске, људски, интелектуални, или њен највећи део ставе на располагање Додику, јер судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити или издати његове политичке циљеве, а његова храброст као да нас упућује на нову страницу историје - "...ако си свез'о коња где ти ага каже, ти му лепо покидај ланце, нека ужива у слободи...", закључио је је Кустурица. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести