Љајић: Дијалог са Приштином мртав због увођења такси

БЕОГРАД: Министар трговине Расим Љајић оценио је данас да је због потеза Приштине да уведе таксе од 100 одсто на српску робу, дијалог "мртав".
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Љајић је истакао да ће у четири косовске општине око 150 радњи бити затворено, као и неколико апотека и угоститељских објекта, што је, како је нагласио, једна врста протеста.

"То је наставак протеста након увођења такси како би се доказала бесмисленост тог потеза да у 21. веку имате ситуацију да подижете баријере у трговини између градова и дуж различитих простора", рекао је Љајић за ТВ Пинк, указујући да се то догодило "у време када се сви залажемо за стварање заједничког економског простора, за укидање царина и ванцаринских баријера".

Оценио је да је то корак "који нас враћа уназад, који спречава трговину и који не штети само економској привреди Србије, већ и привреди Косова".

Како наводи министар, увођење такси од 100 одсто је бесмислен потез који није уведен из економских, већ из политичких разлога и на који је на крају довео до престанка политичког дијалога, који је уз све потешкоће давао неке резултате, а сада је "мртав".

"У Приштини су видели да нема тог ауторитета који има снаге да повуче потез и натера их да укину таксе, САД имају друге приоритете, јер не стоји западни Балкан тако високо на лествици приоритета великих сила и зато је Приштина и схватила да може да се овако понаша. Харадинају ће све ово повећати рејтинг на Косову, а ово је такође и трка за неке политичке поене", рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести