Љајић: ЕУ има све механизме да откочи дијалог БГ и ПР, више него САД

БЕОГРАД:  Европска унија има све механизме да откочи дијалог и понуди више тога Београду и Приштини него што могу Сједињене Америчке Државе, сматра председник СДПС и Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић који подсећа да је услов за наставак дијалога укидање такси.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"У овом тренутку ЕУ више може да понуди Београду и Приштини него што могу САД. САД имају утицај на Приштину и без њих тешко да може да дође до неког договора али механизме и средстава има ЕУ, која може да се озбиљније укључи у овај дијалог. Без тога ћемо тапкати у месту", рекао је Љајић гостујући на Пинку.

Он сматра да постоји "неконзистентност и дезоријентација" међународне заједницешто, како каже. показује то што што се као посредник Вашингтона прво шаље прво специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер, а затим специјални изасланик америцког председника Ричард Гренел за дијалог Београда и Приштине.

"Ми смо имали Палмера па Гренела и то говори о неконзистентности и дезоријентацији и Вашингтона и међународне заједнице и ја видим у томе кључни проблем", сматра Љајић. Каже да је тренутно стање лошије него пре увођења такси и да је Бриселски процес, без обзира на све мањкавости, давао неке резултате у смислу нормализације односа и побољшања квалитета живота људи.

Како каже није било оваквих једностраних аката и акција који су дијалог практично, нинокаутирали.

"Стање би требало да се врати на оно пре увођења такси, а онда да причамо о свему осталом па и о међусобној трговини", каже Љајић и указује да је на јучерашњи датум штета од такси 450 милиона евра.

Он се у овом контексту осврнуо и на споразум о успостављању авио-линије између Београда и Приштине који је иницирао Гренел питањемо - ко ће да лети тим авионом ако и даље постоје таксе на српску робу.

"Који привредник ће да лети, зашто би привредници уопште ишли у Приштину и из Приштине људи долазили овде?" пита се Љајић и додаје да би та линија могла да буде транзитна према неким трећим дестинацијама.

Министар је коментаришући и најаву успостављања железничког саобраћаја подсетио да је она постојала и 2002. године и да ни тада није функционисала и понавља да је важно створтимо претпоставке за тако нешто.

"Све је ово добро али верујете то је више него симболика. Овде мора јасно да се изврши притисак да се укину таксе и отпочне озбиљан политички дијалог", истиче Љајић.

Он скреће пажњу да таксе нису само закочиле дијалог Београда и Приштине него и зауставиле све регионалне иницијативе па је тако од свих регионалних иницијатива до сада реализован само споразум о ромингу за који каже да "како-тако" функционише у региону.

Као једну од могућих опција види ону датаксе буду потпуно укинуте, а затим само замењене нечим истим по принципу, како је рекао, "није шија него врат" што значи да би у суштини таксе и даље остале.

Љајић подсећа да када су уведене таксе, Приштина је донела одлуке о увозним декларацијама на којима мора да пише "Република Косово", као и друге одлуке попут да на производима обавезно да стоји застава земље из које та роба долази, што би занчило да се у том сценарију на рафовима у Србији роба са Косова означава њиховом заставом.

Љајић каже да нема сумње да ће Аљбин Курти бити "тврд преговарач", да га је упознао док је обављао фукцију министра за људска права а док је Курти издржавао затворску казну у српским затворима.
 

Љајић: И 2020. година биће рекордна по броју туриста

Србија је прошлу годину завршила са рекордним бројем долазака туриста и први пут је наша земља имала већи број страних него домаћих гостију, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Иако је реч о малој разлици између броја страних и домаћих туриста, од свега 3. 000, министар туризма каже да смо "то могли да сањамо до пре две-три године и да се тако нешто до сада није догодило".

Овакав тренд и подаци, рекао је Љајић за Пинк, говоре да ће и ова 2020. година бити боља од рекордне 2019., посебно, како је истакао, зато што се уводи систем еТуриста.

Друга важна ствар која се догодила протекле године у сфери туризма јесте, како је навео, што је Србија премашила бројку од 10 милиона укупних ноћења.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести