Љајић: Стало нам је до враћања поверења у изборни процес

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да би смањење изборног цензуса на три одсто допринело томе да се странке уозбиље, јер би свака водила рачуна о кандидатима које ће предложити.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

Он је за РТС рекао да је владајућа коалиција показала да јој је стало да дође до враћања поверења у изборни процес јер је то Србији преко потребно.

Како је оценио, очекивао је да тема смањења цензуса буде једна од главних тема током дијалога власти и опозиције.

"Сигурно да ово јесте базична тема да не би сваке године, сваког изборног циклуса разговарали о томе да ли је изборни закон добар или лош, да ли одговара власти или опозицији", рекао је Љајић.

Према његовим речима, он је још 2013. године предложио модел изборног закона који је предвиђао степенасти изборни цензус - три одсто цензус за самостални наступ на изборима, пет одсто за двочлане коалиције и седам одсто за вишечлане коалиције.

"То би допринело укрупњавању политичке сцене и на крају крајева то би верујемо допринело уозбиљавању да свака странка води рачуна о кандидатима које ће предложити", рекао је Љајић.

Упитан да ли верује да би смањење цензуса могло да определи више мањих политичких странака да изађе на изборе, Љајић каже да не зна да ли би их определило, али би им сигурно одговарало.

"Мањим странкама одговара мањи изборни цензус, већим странкама одговара да тај цензус буде што је могуће већи", додао је Љајић.

Када је реч о томе да ли би мањи цензус могао да определи неке мање странке које су најавиле бојкот избора да ипак изађу, Љајић каже да ће за неке мање странке то сигурно бити мотив да изађу.

"Ако већ учествују на изборима, наравно да учествују да би ушли у парламент. За многе од странака пет одсто је недостижан цензус, а три одсто је свакако лакше. Да ли ће то бити мотив за већину странака да изађу, ја то у овом тренутку заиста не могу да говорим у њихово име", рекао је Љајић и додао да је можда касно за постизање консезуса, али да формало правно процедура може да се заврши и да се закон донесе.

Он је додао и да је владајућа коалиција показала спремност чим је пристала на ту врсту дијалога и уз међународно посредовање и истакао да коначно морамо да дођемо до изборних правила и закона који ће гарантовати слободно изјашњавање и прихватање изборних резултата.

Говорећи о иницијативама за укидање рада недељом у трговинама, Љајић је рекао да постоји доста разлога "за" и исто толико, ако не и више, разлога "против".

"Ми са овим хоћемо да отворимо једну дебату, један дијалог између свих заинтересованих страна. Јако је погрешно уколико читаву ствар сведемо на то ''за'' и ''против'' укидања рада недењом. Да је тако једноставно, па и у ЕУ би то решили, а нажалост још то није решено", истакао је Љајић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести