Љајић: Евидентно је да имамо кризу у преговорима са Приштином

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је евидентно да постоји застој у преговорима Београда и Приштине, јер је доведен у питање легитимитет главног преговарача Хашима Тачија, али да Приштина подиже и економски зидове увођењем додатне царине на робу из Србије од 10 одсто.
ljajic, tanjug
Фото: rasim Ljajić, foto: Tanjug/D.Goll, arhiva

"Мало је рећи да имамо застој, евидентно је да имамо кризу у преговорима са Приштином", рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Он појашњава да криза у дијалогу има неколико својих аспеката, а да је један то што се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи стално утркују за наклоност бирача.

"Са једне стране имате стално политичке поруке које шаљете бирачима, а када шаљете политичке поруке, а треба да решавате неки проблем онда ту нема решења проблема", рекао је Љајић и додао да је легитимитет главног преговарача Хашима Тачија доведен у питање од стране Косова.

Он је нагласио да је свима изгледало да разговори улазе у посебну фазу, а да је Приштина у таквој ситуацији изненада увела додатне царине на робу из Србије и БиХ од 10 одсто. 

"О каквом ми дијалогу говоримо, о каквом заједничком економском простору, о каквом напретку у дијалогу, ако на један бахат начин подижете зидове у стварима које нису политичке", нагласио је он.

Министар је појаснио да ће роба на Косову да поскупи због повећања царине и да ће терет сносити крајњи корисник, а то је народ.

"Одлука је ван сваке и политичке и економске логике и нанеће штету не само напорима да се реши проблем, већ људима који на КиМ живе", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести