Љајић тужио сам себе због Шешељеве књиге и увреда

БЕОГРАД: Министар трговине Србије Расим Љајић пријавио је сам себе Тужилаштву за организовани криминал након клевета Војислава Шешеља да је вођа нарко-картела, пише сутрашњи "Блиц".
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug

Љајић је за лист потврдио да је одлучио сам себе да пријави јер му је доста да, како наводи, трпи клевете на свој рачун.
"Рекли су ми у Тужилаштву да нико никада још себе није пријавио, али сам свестан да приватном тужбом ништа не бих постигао. Ово више није политика, борим се за сопствену част", казао је Љајић.

Љајић је, како наводи лист, пошто нико од надлежних државаних органа није реаговао на Шешељеве тврдње, а ни лидер радикала није поднео пријаву, сам отишао у Тужилаштво и затражио да се свака од Шешељевих тврдњи провери.
"Блиц" додаје да је имао увид у пријаву и да у њој Љајић наводи да га је на седници Скупштине, одржаној 30. октобра, посланик Војислав Шешељ означио као "главног вођу једног од најјачих нарко-картела", као и да "полиција има сва оперативна сазнања", али да "нико ништа не предузима".

Своје оптужбе је, како Љајић наводи, више пута поновио јавно, а све је кулминирало књигом "Новопазарски краљ хероина Расим Љајић", чији је Шешељ аутор.
"Иако су ове тврдње у стварности лишене сваког основа, њихов негативан потенцијал у јавном дискурсу никако не треба потценити и то не само због тога што је трговина дрогом тешко кривично дело, већ и због тога што долазе од јавне личности, и што већ неколико месеци загађују јавни простор", наводи се у пријави.

Љајић је навео и да "очито нема другог начина да се брани од бесмислених и лажни оптужби осим да практично самог себе пријави и затражи да тужилаштво сваку од ових тврдњи и оптужби детаљно испита".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести