ЛДП: Сарадња Јанковића и ДС никад није ни била искрена

БЕОГРАД: Не може се свако ко се одазове позиву председника Александра Вучића на дијалог о Косову проглашавати издајником, поручио је данас лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић који каже да није изненађен што је Покрет Саше Јанковића одлучио да прекине сарадњу са ДС-ом, јер та сарадња никад није била искрена.
cedomir jovanovic tanjug.
Фото: Tanjug

Јовановић је, на конференцији за новинаре, рекао да "нема никакво разумевање за ту Јанковићеву идеју да је свако ко покуша да разговара са Вучићем издајник и "да се са Вучићем и онима који са њим воде земљу може разговарати само о једној теми, а то је како ће мирно предати власт". 

Како је навео, за њега је тај потез Јанковића нешто подмукло, очекивано и неискрено, као и много тога, што је, додаје, до сада Јанковић урадио.

"Јанковић није желео сарадњу са ДС-ом јер не може да шефује демократама. Из истог разлога, није била могућа сарадња ни њега и мене", рекао је Јовановић.

Одговарајући на питање о прекиду сарадње ПГС са ДС-ом, Јовановић је рекао да не би да се меша између Драгана Шутановца и Саше Јанковића јер ту, каже, има јако мало политике.

Навео је да ДС има своје органе и треба да формулише своју политику. 

"Видео сам њихов килави одговор. Килав не због тога што је изостала нека свађа и прст у око Саши Јанковићу, то никоме не треба, али ту нема никакве политике", каже Јовановић. 

Наводи да ово није последње што је Јанковић урадио и да ће ту бити још потеза из "арсенала Коштунице". 

Сматра да је за опозицију погубно инсистирање на таквом односу према земљи због кога се наводно разилазе сада Јанковић и Шутановац. 

"Како мислимо да променимо друштво ако не разговарамо? Вучићева идеја да се покрене дијалог о Косову је нешто на шта ми не смемо остати неми", каже Јовановић и поново истиче спремност ЛДП на разговор, уз гаранцију да та странка неће ни за промил променити свој став о Косову. 

"Зато сам и рекао да Вучић треба да стави фластер на уста Дачићу. Мислим да сам ту погрешио јер сам ставио тачку. Треба да га веже негде или затвори јер оно што је јуче урадио на седници Савета безбедности УН може да се допада само паланачким ђилкошима по Србији", критикује Јовановић. 

Идеја о подели Косова је, каже, из политичког арсенала 90-тих који смо једва преживели. 

"Ако се дели Косово, онда се за Косовом дели Босна, и о томе Додик са Дацицћем добошари годинама, дели се југ Србије, дели се Македонија. То је идеја која покреће и политику поделе Санџака, Војводине", рекао је лидер ЛДП. 

Каже да је Дачићева "кловн политика", политиканство и амбиција да кроз функцију министра спољних послова зида свој рејтинг тако што ће закопавати читаву змељу и свој народ, нешто о чеме ЛДП никад није ћутао. 

"Не пада ми на памет да сада ћутим", додао је Јовановић. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести