Линта: Хрватска прогања крајишке борце

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да Хрватска и даље води политику прогона крајишких бораца, а као најновији пример навео је одлуку да се подигну оптужнице против двојице осамдесетједногодишњака који имају пребивалиште у Србији.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

"Најновији примјер јесте неприхватљива одлука Државног тужилаштва у Ријеци да оптужи Драгана Бешира (81) и Слободана Ђорђевића (81) да наводно нису спречили убиства Хрвата на подоручју Раковице и Коренице и да су на тај начин починили ратни злочин против цивила", наводи се у саопштењу.

Линта је позвао министарку правде Мају Поповић да затражи разговор са хрватским министорм правосуђа с циљем да коначно престану монтирани судски процеси против крајишких бораца и хапшења на основу потерница.

Додао је да Хрватска у континуитету и масовно подноси кривичне пријаве, отвара нове истраге, подиже оптужнице и доноси пресуде против крајишких бораца у највећој мери на основу претпоставки, лажних доказа и лажних изјава сведока сарадника.

Он је оптужио Хрватску да путем хапшења и монтираних судских процеса против крајишких бораца плански ради на цементирању етничког чићшења српског народа.

Додао је да тако раде и на потврђивању лажног мита да се Хрватска бранила од "српског агресора" и на одвраћању крајишких Срба да одлазе у свој завичај и брину о својој имовини.

"Апсолутно је неприхватљиво да Хрватска већ 28 година од завршетка рата води рат против крајишких Срба само сада другачијим средствима", поручио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести