Лончар: Повећање плата у здравству добра вест за државу

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар, коментаришући најављено повећање плата медицинским сестрама од 15 одсто, оценио је данас да је одлична вест за државу да је дошла у ситуацију да може да повећава плате.
loncar, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Лончар је подсетио да је ово трећи пут за мање од три године да се повећава плата медицинским сестрама и медицинском особљу, наводећи да је прво било 10, затим 12 и сада 15 одсто.

"Повећања су из онога што је зарађено и без задуживања неповољним кредитима. То је веома битно", казао је Лончар на ТВ Пинк.

Министар је упоређујући наслеђено стање уопште у држави, а посебно у здравству 2014. године и онога како је сада, истакао да је пре пет година садашња власт наследила систем економије пред самим банкротом, задуживања крајње неповољним кредитима.

"Требало је то средити да се дође на позитивну нулу у свим областима да би се могло кренути напред", казао је Лончар и додао да је 2009. и 2010. године плата медицинским сестрама на клиници била 29.137 динара, а на интензивној нези 30.159 динара, док ће 2019., након овог повећања бити преко 50.000 динара.

Плате лекара без специјализације 2009. и 2010. године износила је 50.117 динара, а 2019. године, како је рекао Лончар, она је 69.884 динара, док су лекари са специјализацијом пре десет година имали нешто више од 62.000, а 2019. године плата је 87.776.

И очекује се повећање око 10 одсто, рекао је министар истичући да је то показује разлику између тога како земљу води председник Србије Александар Вучић, а како су је водили "доказани сртручњаци политичке сцене за свој џеп".

Казао је и да је у време бивше власти предвођене Ђиласом, Тадићем, Јеремићем, у Србији постојале болнице где нису могла да се затворе врата, прозори, тоалети нису радили...

"На зрачење се чекало и умирало јер није било апарата, а било је и афера да су долазили страни држављани који су имали предност, а да не спомињем недостатак кола хитне помоћи", казао је министар.

Упитан да прокоментарише медијске наводе да никада више медицинског особља није одлазило из земље, Лончар је казао да ту тему потенцирају "доказани политичари попут Ђиласа, Јеремића" и додао да у сваком случају нико не каже да људи не одлазе.

"Али, то је феномен целог света", навео је Лончар истакавши да тиме држава није задовољна и да раде све да се то смањи и спречи.

"То не можемо да зауставимо, иду људи за бољим условима, неко има неки други разлог и то се дешава", наводи Лончар.

Навео је да ти који критикују садашње стање у здравству никада нису запослили најбоље студенте медицине, медицинске сестре, техничаре, нити су им дали предност, што се сада чини.

"И данас се боримо са њиховом негативном селекцијом. Нису давали специјализацију, а ми смо дали 8.000 специјализација", рекао је Лончар истичући да је опозицији једина тема и дилема да ли ће бојкотовати изборе или не.

Истиче да данас у здравству 99 одсто запослених одговорно и марљиво ради свој посао, а да у време док је садашња опозиција била на власти Србија није могла да дође на листу која мери здравство.

"Сада смо испред 14 земаља ЕУ под истим условима", истакао је Лончар.

Упитан за преузимање домова здравља под надлежност Републике од 1. јануара, Лончар је објаснио да је и ту направљен проблем када је Динкић децентрализовао и направио да је све под локалним самоуправама.

Како је објаснио, поред тога што је 90 одсто болница и домова здравља у истом дворишту, лекари нису могли да раде у обе институције и долазило се у проблеме попут тога да у домновима здравља није било специјалиста, а у болницама није имао ко да дежура.

Главни програм опозиције - бојкот или не 

Главни програм опозиције јесте да ли ће бојковати или не предстојеће парламентарне изборе, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"Што се тиче опозиције, од њих можете само да чујете бојкот или не бојкот - то им је сав програм", казао је Лончар за ТВ Пинк.

Упитан да ли се слаже са изјавом председника Србије Александра Вучића да је бојкот алиби за неуспех, Лончар је запитао како се може очекивати од таквих људи било какав успех, те да ли ико може да замисли да грађани желе некога коме неће бити важан аутопут који је изграђен након неколико деценија, већ шта пише на табли.

"Њима су битни само њихови џепови, када им странци - њихови ментори кажу да не може бојкот, они кажу да су то само странци који су небитни, а када им кажу за Косово и Метохију, они кажу да су уважени међународни фактор", навео је Лончар.

Оценио је да им данас неки странци кажу да ураде нешто по питању Косова, шта год се од њих тражило, истог тренутка би то и урадили како би "заштитили своје иностране рачуне и своје шеме".

"Они и не знају где је Косово, они тамо могу да се виђају само са људима који мрзе Србију, попут Раде Трајковић, а имамо тешку ситуацију са Косовом за шта се председник Вучић бори даноноћно", казао је Лончар.

Он наводи и да странци највише вређају интелегенцију када дају изговоре попут тога да помажу Србији извлачећи их из "руског загрљаја", а у ствари се, како казе, види да их уцењују Албанци.

Министар здравља захвалио навијачима Звезде на хуманости

Министар здравља др Златибор Лончар захвалио је данас свим навијачима ФК Црвена звезда који су у оквиру акције "Црвено-бела крв" током викенда добровољно дали крв.

"Рекордним одзивом на акцију добровољног давања крви, током викенда, навијачи Звезде још једном су показали да нису хулигани, како злонамерни често покушавају да их представе, већ истински хероји, који својом хуманошћу и племенитошћу помажу онима којима је помоћ најпотребнија“, навео је Лончар у саопштењу.

Министар је захвалио и Фудбалском клубу Црвена звезда на подршци овој акцији и уједно позвао и друге да следе овај хумани пример, како би се прикупило довољно јединица крви.

Хуманитарна акција "Црвено-бела крв", 17. по реду, одржава се јуче и данас на стадиону "Рајко Митић", а навијачи Црвене звезде одазвали су се у великом броју да покажу хуманост и дају крв.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести