Гласањем о дуалном образовању завршена седница

БЕОГРАД: Скупштина Србије дана је усвојила четири закона из области образовања, међу којима је и Закон о дуалном образовању које ће се реализовати се у систему средњег стручног образовања, кроз теоријску наставу и кроз рад код послодавца. 
skupstina srbije
Фото: Tanjug (O. Toškić, ilustracija)

Примена тог закона, за који је гласало 135 посланика, док је против било петоро посланика, почеће да се примењује почев од школске 2019/2020.
Усвојене су и измене закона о предшколском, основном и средњем образовању и васпитању, које су предложене ради ускалађивања са недавно усвојеним системским Законом о систему образовања и васпитања. 

Скупштина је потврдила Споразума о зајму (Пројекат инклузивног предшколског образовања и васпитања) између Србије и Међународне банке за обнову и развој, Конвенцију о нуклеарној сигурности, као и Заједничку конвенцију о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом.      

Нови чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање биће, поред Весне Марковић из СНС која је поново избарана за члана тог тела, и њене странацке колеге Жарко Мићин и Весна Ракоњац.

Нови чланови тог одбора су избарани уместо Александре Ђуровић и Бранислава Блажића из СНС, који су разрешнеји чланства.

Чланства у том одбору разрешен је Бранко Ружић из СПС који је раније поднео оставку на место посланика због избора за министра државне управе и локалне самоуправе, а за новог члана избарана је његова страначка колегиница, посланица Ивана Динић.    

Усвојено је и неколико измена одлука о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора које су поднеле посланичке групе СНС, СПС и ДЈБ. 

Седницу са 12 тачака дневног реда, која је почела је 24. октобра, обележиле су реплике, кратке паузе и честа јављања посланика по повредама Пословника. 

Током вишедневне расправе, било је и читања оцена из фотокопије индекса председника Србије Александра Вучића, удаљења са седнице шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића, али и показивања маснице коју је Маја Гојковић задобила у инциденту 31. октобра када је у њен кабинет упало троје посланика Двери. 

Скупштина ће рад наставити у уторак, 14. новембра када ће почети нова седница са три тачке дневног реда. 

Посланици ће на новој седници разматрати Предлог закона о медицинским средствима, допуне Закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства и потврђивање Финансијског уговора између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, које је поднела Влада Србије.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести