Чанак о Европском блоку, ко га чини и о нормалном животу

КРАГУЈЕВАЦ, НОВИ САД: Европски блок је мали допринос идеји Европе у Србији и Србије у Европи и биће семе из кога ће изнићи моћна европска, данас опозиција, сутра владајућа структура, која ће Србију повести јединим могућим путем који обећава мир, стабилност и нормалан живот, каже лидер ЛСВ Ненад Чанак.
evropski blok
Фото: Ilustracija

У Европском блоку су, поред ЛСВ, и Војвођански фронт, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум и Слободно Панчево, а с намером да, кажу, буду алтернатива актуелној власти, али и националистичкој опозицији коју везују за званични Кремљ.

ЛСВ је позвала странке које се залажу за европску перспективу Србије да се придруже Европском блоку, а њен лидер Ненад Чанак каже да је Европски блок начин на који ће покушати да се боре да идеја европске Србије "не умре".

У том смислу Европски блок чине организације и појединци који дубоко верују у европску идеју и који се неће предати, рекао је Чанак после скупа на коме је основан Европски блок.

Упитан да ли гласачи уопште могу да препознају шта је Европски блок, Чанак каже да се тај блок бори за систем вредности.

Да ли стварно ви мислите да смо ту да јуримо гласаче или да се боримо за вредносни систем? Ја пре верујем да је у питању борба за вредносни систем, навео је Чанак.

Председник Грађанског демократског форума Александар Оленик рекао је да једна европска листа коју би чиниле грађанске, демократске опције у Србији има велики потенцијал.

ГДФ се труди и уложићемо све што можемо да се формира једна европска листа на нивоу Републике Србије која ће апослутно изаћи на следеће парламентарне изборе и то са циљем да будемо друга листа по снази. Сигурно постоје грађани, бирачи у великом броју који би подржали једну грађанску, демократску, европску опцију у Србији, поручио је Оленик.

Копредседник Странке модерне Србије Александар Јовановић каже да на делу полтичке сцене који кракатеришу умерене политике, полтике дијалога, толеранције, Србије на Западу и европских интерграција постоји простор који је буквално остао празан.


ЛСВ позива про европске странке у блок

Раније данас, Лига социјалдемократа Војводине позвала је странке које се залажу за европску перспективу Србије да се придруже Војвођанском фронту, Странци модерне Србије, Грађанском демократском форуму, Слободном Панчеву, како би били алтернатива актуелној власти, али и "националистичкој опозицији која је везана за званични Кремљ".

Како су навели, Србији је неопходна европска перспектива, као и да само модерна и демократска Србија може да спречи даље пропадање друштва. Србији је, како су навели, потребан Европски блок, који би окупио политичке странке и организације које би као приоритет свог деловања поставиле суштинско убрзање процеса европских интеграција.

Додају да Србија мора да буде правна држава у којој је власт у потпуности децентрализована, те да поштовање људских и мањинских права и слобода мора бити приоритет, а не нужно зло.ЛСВ поручује да само демократска и европска Србија може бити партнер свим суседима у региону и гаранција мира.


Сматрамо да је потребно дати нову енергију како Србији на Западу, тако и једном нормалном политичком систему у Србији и мислимо да би било пожељно да се све странке које деле слична уверења на овим изборима удруже на једну листу, каже Јовановић.

Председник Војвођанског фронта Александар Оџић навео је да је потпуно јасно да је и Војводини и Србији потребна европска перспектива и да је удруживање у Европски блок потпуно логичан след догађаја у ситуацији када "имате власт једног човека и опозицију која је спремна на бојкот".

Каже да ће грађани на наредним изборима имати опцију за коју да се определе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести