Чанак: Ближи сам изласку на изборе, одлучиће Главни одбор ЛСВ

БЕОГРАД:  Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да је лично ближи изласку на предстојеће парламентарне изборе упркос, како каже, недостацима изборног система, али да ће у ЛСВ одлуку о учешћу на изборима донети Главни одбор.
lsv_ccanak
Фото: Танјуг (Видео)

Он је у интервјуу за лист Данас рекао да је алтернатива изборима грађански рат, због чега се залаже за изборе, као и да је спреман да "плати цену њихове несавршености".Чанак оцењује да је смањење цензуса део изборних услова, али да је изузетно важна равномерна територијална заступљеност посланика из свих крајева земље у саставу парламента, о чему се не говори.

"Са друге стране, уместо слободних медија имамо пропагандне машинерије. Чак се од дела опозиције покушава протурити теза да је доказ тврдње да медији нису слободни то што је њихова пропагандна машинерија слабија од режимске", рекао је Чанак.

Упитан зашто мисли да је бојкот избора опаснија верзија белих листића, Чанак каже да позив на бојкот избора смањује број опозиционих бирача који би иначе изашли на изборе и самим тим подиже број "позиционих", чиме се "танка владајућа већина у будућем парламенту претвара у доминантну, ако не и двотрећинску".

"Поента бојкота није делегитимизација избора, као што је то учињено 1993. године, па су избори после само неколико месеци били поновљени, него служе стварању привида да је Вучић диктатор без ''опозиције'' у парламенту, те да је освајање власти на улици једини пут за његово свргавање. Бојкот је нова, али знатно опаснија верзија белих листића", рекао је он.

Када се ради о томе што је на скупу СзС помињан као "лутка Александра Вучића", Чанак каже да друго није очекивао на скупу на којем говоре Бошко Обрадовић, Слободан Самарџић, Вук Јеремић и друге, како их је назвао, "Путинове Бабушке".Како је рекао, њима су "лутке" сви који Србију виде као модерну и земљу на Западу, а не као руски носач авиона на Балкану.

"И да Вам кажем још нешто за то Вучићев човек. Сетите се само, када сам пре три године рекао да је Саша Јанковић политички аматер, нападали су ме још горе. Он је био светло промена и звезда сјајна и јерес је била рећи било шта против њега. А онда је после председничких избора по сопственом признању очекивао да му Вучић препусти премијерско место, а затим и престао да политички постоји", закључио је Чанак.

Коментаришући одлуку покрета "1 од 5 милиона" да изађе на изборе, Чанак оцењује да су њихове шансе минорне.

"Иако сам од почетка знао да протести без јасног циља и структурираности немају никакву шансу за успех, данас ми је жао. Штета је страћене енергије. Исто тако је претходно и Саша Јанковић страћио огромну количину грађански оријентисане енергије, а пре њега Саша Радуловић и да даље не набрајам", оценио је лидер ЛСВ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести