Лундин: Сарадња са Србијиом добра је за целу Европску унију

НОВИ САД:  Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин учествовао је на Данубиус фуд планет фестивалу у Новом Саду и том приликом рекао да сарадња Шведске са Србијом кроз више области - прехрамбену, обаст заштите животне средине и другим, добра не само за Србију већ и за целу ЕУ.
Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin  Foto: Tanjug/ D.Goll
Фото: Tanjug

Амбасадор је напоменуо да су односи Србије и Шведске изузетно добри и додао да та сарадња вероватно не би била толико развијена да, како каже, Србија није исказала жељу да буде члан Европске уније.

“Мислим да је та сарадња веома добра не само за Србију него за целу Европску унију. То је изузетно позитивно. Ја бих волео да се мање говори о границама и да се сарадња више остварује у оваквим областима”, рекао је Лундин.Нагласио је да је производња органске хране будућност и у Србији најавивши да ће Шведска то подржати кроз конкретне пројекте.

“Прошле године смо имали конференцију о органској производњи хране и једну конференцију о томе како се мозе чак и у градовима производити органска храна на местима која не делују као да су добра за пољопривреду али се ипак ту може организовати производња органске хране. Желимо да развијамо ту сарадњу са Србијом и радимо на томе", рекао је Лундин.

Осврнуо се и на прошлогодисње обележавање 100 година од успостављања дипломатских односа, рекавши да сада треба да гледамо напред и развијамо сарадњу у свим другим областима. Најавио пројекте у области заштите животне средине.

“Ми ћемо наставити сарадњу у оквиру пројекта ''Ново време'' кроз који ћемо наставити да радимо са храном у разним облицима. Ја мислим да извозом српских малина у Шведску правимо само један мали корак у том правцу. Србија је јако плодна земља и може много више да се производи. Наставићемо да развијамо и друге облике наше сарадње у области животне средине јер је за добру храну потребна чиста вода и ми радимо на пречишћавању воде у целој Србији у сарадњи са ЕУ", закључио је Лундин.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести