Мали: Вишак новца из буџета за повећање плата и инвестиције

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се ребаланс за 2019. годину ради захваљујући суфициту у буџету који износи 46,6 милијарди динара, наводећи да ће вишак новца бити расподељен за повећање плата у јавном сектору, на исплату једнократне помоћи пензионерима, помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима и на капиталне инвестиције.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Мали је прецизирао да ће плате запосленима у јавном сектору бити повећане од 1. новембра осам до 15 одсто, а просечно 9,6 одсто.

Према његовим речима, медицинске сестре ће добити највеће повећање од 15 одсто, следе доктори са 10 одсто, установе културе такође са 10 одсто, док ће запослени у просвети и предшколским установама имати повећање од девет одсто, колико и запослени у установа социјалне заштите и МУП-у.

Запослени у Управи царина и Пореској управи добиће повећање од осам одсто.

"Намера нам је да задржимо квалитетан кадар у јавном сектору, а како би грађани Србије имали квалитетније здравство, школство, социјалну заштиту, а као држава се посебно боримо за останак медицинских сестара и доктора у земљи, тако да, осим повећања плата, улажемо и милијарду евра у здравствену инфраструктуру, односно пре свега у болнице и клиничке центре", рекао је Мали.

Министар је рекао да ће пензионерима намењена једнократна помоћ од 5.000 динара која би требало да им буде исплаћена око 1. децембра.

Рекао је и да су на дневном реду заседања скупштине три важна закона, а поред измена и допуна буџета за 2019. годину, то су и Предлог измена И допуна Закона о буџетском систему и Предлог измена и допуна Закона о порезу на додату вредност.

"Ово је први пут после пет година да радимо ребаланс, и то позитивни ребаланс, због вишка прихода, а не због мањка прихода, како су то радили они пре нас", рекао је Мали.

Он је додао да смо прошли кроз тешке реформе, али да су захваљујући томе створени услови да се данас може говорити о позитивном ребалансу буџета.

Мали је навео да је у јулу стопа привредног раста износила 4,4 одсто, а стопа незапослености на крају другог квартала ове године била је 10, 3 одсто и више је него преполовљена у односу на 2013. годину, када је износила 25,9 одсто.

Такође, као резултат ниских инфлаторних притисака, инфлација се од почетка године налази на ниском нивоу, и за период јануар - јул износи 2,2 одсто, док је у 2011. години она била 11 одсто, а у 2012.години 7,8 одсто.

Мали је навео да се јавни дуг континуирано смањује и да је на крају августа износио 51,9 одсто, подсетивши да је пре само неколико година јавни дуг био преко 70 одсто БДП-а.

"Стране директне инвестиције су у првих седам месеци ове године достигле 2,31 милијарде евра, што је за 43 одсто више него у истом периоду прошле године. Такође, у току прошле године, привукли смо 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него све земље у региону заједно", рекао је Мали.

Подсетио је да је и једна од три највеће рејтинг агенције на свету Фитћ ратингс недавно повећала кредитни рејтинг земље.

Министар финансија је подсетио и да је у септембру повећана минимална цена рада са 27.022 динара на 30.022 динара што је повећање од 11,1 одсто.

"То је највеће повећање минималне цене рада у асполутном износу у Србији икада, и довољно говори о нашој намери да побољшавамо квалитет живота грађана којима је то најпотребније", рекао је Мали.

Он очекује да просечна зарада у Србији већ у децембру достигне 500 евра.

"Ништа од наведеног не би било могуће, да председник Србије Александар Вучић није 2014. године започео програм фискалне консолидације", рекао је Мали и додао да су реформе из 2014. године биле неопходне за спровођење фискалне консолидације.

Мали је рекао да ће се у ребалансу наћи и издвајање за дужнике у швајцарским францима, прецизирајући да је 15.734 грађана прихватило договор са банкама.

Додао је и да се почиње са реализацијом инвестиционог плана и да је апсолутни приоритет изградња аутоптева.

"До краја године крећемо и у изградњу Моравског коридора, важне саобраћајнице која ће да повезује два најважнија коридора - Коридор 10 и Коридор 11. Овај ауто - пут ће бити дужине 112 км а у сврху његове изградње ће из буџета бити издвојено додатних 14 милијарди динара", рекао је Мали.

Такође, ребалансом буџета издваја се новац и за деонице Прељина - Пожега (550 милиона динара), Обреновац - Љиг (5 милијарди динара), Београд - Сарајево (1,450 милијарди динара), Рума - Шабац - Лозница (500 милиона динара), као и за рехабилитацију путева (2,5 милијарди динара додатних средстава).

Када је реч о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, он предвиђа ослобађање од ПДВ-а за аутопутеве за чију је изградњу посебним законом утврђено да представља јавни интерес.

Осим тога, у предложеним изменама је и смањење износа по основу кога страни путници могу остварити право на повраћај ПДВ са 100 евра на 6.000 динара, односно на дупло мањи износ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести