Мали: Закон за транспарентнију доделу државне помоћи

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се Предлогом закона о контроли државне помоћи, који је данас пред посланицима, јача транспарентност доделе државне помоћи, омогућава се ефикаснија контрола и отклањају нејасноће које су до сада постојале.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Мали је навео да се усвајањем тог закона испуњава и једно од мерила преговарачког Поглавља 8 које се односи на политику конкуренције што повлачи добијање позитивне оцене Европске комисије у годишњем извештају.

Такође, обезбеђује се оперативна независност Комисије за контролу државне помоћи.

Према речима министра финансија, сада су јасно истакнути и побројани инструменти доделе државне помоћи, а поред субвенција и повољних кредита, инструменти могу бити и продаја или коришћење имовине у јавној својини са умањеном накнадом или без накнаде, отпис дела дуга или целог дуга и друго.

Он је додао да су прецизно наведене ситуације које не представљају државну помоћ.

Министар објашњава да се тим законом предлаже увођење регистра државне помоћи и де минимис помоћи најкасније у року од годину дана од почетка примене закона. Навео је и да је прописана јасна застарелост повраћаја државне помоћи и то тек по истеку периода од 10 година почев од дана доделе државне помоћи.

Комисија за контролу државне помоћи стећиће статус правног лица, располагати сопственим буџетом и за свој рад одговарати Народној скупштини.

Комисија ће, како је објаснио, спроводити анализе додељене државне помоћи, а сачињаваће и годишњи извештај о додељеној помоћи, као годишњи извештај о попису шема те помоћи.

Такође, комисија ће моћи да забрани доделу државне помоћи уколико оцени да је неусклађена, али ће моћи и да наложи повраћај већ додељених средстава.

Комисија ће имати право да казни корисника помоћи ако не буде поступао по њиховом налогу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести