Мандић: Мило Ђукановић стоји иза група које су против СПЦ

ПОДГОРИЦА: Најавом да ће 5. септембра доћи на Цетиње ако тамо буде устоличење митрополита Јоаникија, Мило Ђукановић је потврдио оно што Демократски фронт говори претходних месеци, а то је да иза акција тзв. комита и екстремистичких група против Српске православне цркве у Црној Гори стоји лично Мило Ђукановић, изјавио је председник Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић.
mandic
Фото: Танјуг видео

Мандић је за Танјуг телевизију рекао да је оно што се сада дешава било очекивано, пошто после избора правда није закуцала на врата оних који су се бавили криминалним радњама, а нова влада је, уместо да се обрачуна са њима и Милом Ђукановићем, водила политику свађања са Србијом и Демократским фронтом и политику одрицања од подршке народа који ју је изабрао.

Према његовим речима, нормална је одлука да се устоличење митроплита Јоаникија обави у Цетињском манастиру, где се устоличио 41 митрополит.

"Манастир је власништво Митрополије црногорско-приморске, као што је и читаво Цетињско поље, још од времена Ивана Црнојевића власништво Митрополије црногорско-приморске. Сада неко ко је подстанар на том земљишту, ко је дошао на туђе, жели да домаћина исели из његове куће и да се он усели на место које му не припада", рекао је Мандић.

Одговарајући на питању зашто су оволике тензије у Црној Гори пред устоличење митрополита Јоаникија, он је оценио да је Ђукановић овај свечани чин, који је унутрашња ствар цркве, препознао као добру прилику да се све исполитизује и искористи за себе.

"То је за њега прилика да се кроз евентуалне инциденте и притисак који би извршили демонстранти читава ствар интернационализује и да парламентарна већина, успостављена 30. августа прошле године и њена велика победа, буду искомпромитоване. Тако би међунардном фактору покушао да каже да је он био мера стабилности у Црној Гори, а да садасња власт не може да обежбеди стабилнсот и да се евентуално препоручи за неку нову функцију, јер он без власти не може", истакао је Мандић.

Замољен да прокоментарише то што председник Србије Александар Вучић још није одлучио да ли ће доћи на Цетиње 5. септембра, Мандић је рекао да мисли да ће Вучић, сагласно интересима Српске православне цркве, српског народа и Србије, донети исправну одлуку.

Упитан шта очекујете од 5. септембра на Цетињу, одговорио је да ће ако полиција одради свој посао како треба, све протећи без проблема.

Указао је, међутим, да у црногорској полицији постоји паралелни ланац командовања.

"Да ли ће у једном моменту паралелни ланац командовања, на чијем је челу Мило Ђукановић, а извођач радова Веселин Вељовић, утицати на полицију да не испуни уставне и законске обавезе, то тек треба да видимо", рекао је Андрија Мандић за Танјуг телевизију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести