Марфи: Феномен бојкота избора као на северу Косова потпуно нам је непознат

БЕОГРАД: Амерички сенатор Крис Марфи оценио је да је феномен какав је виђен на изборима на северу Косова, када је на бирачка места изашло 1.566 гласача од тога 13 Срба, поптуно непознат за САД и оценио да проблем може да се реши брзом имплементацијом споразма из Охрида.
Танјуг/Сава Радовановић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Ово је феномен који је нама у САД потпуно непознат. Немамо праксу и историју бојкота избора, чак и тамо где једна странка покушава да доминира друга страна никада својим бирачима не каже да остану код куће. Надам се да се ту може наћи ресење које ће довестио до избора, у којима се сви осећају уклученим, да се глас свих чује", рекао је сенатор Марфи у амбасади САД где се обратио новинарима и одговрао на њихова питања.

Марфи је нагласио да зато сматра да је постизање и спровођење Охридског споразума од огромног значаја и најбрижи начин да се те тензије у српским општинама разреше, посебно оне везане за законе и спровођене избора.

"Најбржи начин је да се проблем реши да се брзо спроведе споразум, ако Пришитна установи ЗСО, а Србија призна документа издата на Косову, престају разлози за бојкот избора, нема разлога за напетост, везнао и за релативно небитне ствари попут таблица", рекао је Марфи и нагласио да тако долазимо до чињенице да приоритет мора да буде на спорвођењу споразума.

Марфи је то рекао на питање новинара да су данас Албанци прузели дужност на северу Косова, а на основу избора на којима је од 46.000 људи са правом гласа гласало 1.566 бирача од тога 13 Срба и да ли имају право на то.

Отишли смо у школу и положили цвеће

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је да је са сенатором Геријем Питерсом јутрос био у Основној школи „Владислав Рибникар“ положио цвеће, и изразио наду да ће Србија на масовне злочине одговорити другачије него САД које су постале познате по њима.

"САД нису показале потребну храброст да донесу законе којима би спасили грађане тако што би опасно оружје држали недоступно онима којима не треба да буде доступно. Надам се да ће влада моћи да нађе заједнички језик са опозицијом да донесе мере које ће обезбедити осиуграти приступ оружју", навео је Марфи на питање новинара да ли су мере које је Србија предузела, а које је је оценио као одличне, довољне.

Додао је да су закони Србије и култра различити од оних у САД, и да зато не може да каже које мере би требало предузети.

"Важно је да не сме да дође до глорификације кроишћења оружја и у САД имамо медијску културу која често глорификује насиље, треба се супротоставити и корену узрока и узроцима и ограничењу приступа оружја", рекао Марфи.

Сенатор је додао да се влада САД спрема да ради на новом закону о оружју првом након више деценија и да се нада да ће се и Србија ујединити да нађе зајеничко решење на заједнички изазов.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести