Мартиновић: Не одустајемо, тужилаштво да реагује

БЕОГРАД: Шеф посланика СНС Александар Мартиновић изјавио је вечерас да он и његова колегиница Сандра Божић не одустаје од захтева да тужилаштво реагује на "фашистичке испаде Бошка Обрадовића", са којим су и ступили данас у штрајк глађу.
strajk skupstina
Фото: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Штрајком, каже, не желе да врше притисак на институције, али питају зашто тужилаштво ни после два дана не реагује на напад на посланика Марјана Ристичевића. 

"Да ли не раде суботом и недељом? Да ли то значи да је дозовљено посланика СНС тући петком, а не радимо викендом, па чекамо први наредни радни дан? Док нам тужилаштво не одговори, нећемо одустати од наших захтева, јер се овде не ради о појединцу", рекао је Мартиновић. 

Истакао је да закон мора да важи за све, јер, како кажу, не могу да постоје две категорије грађана - једна која може да се бије, а да тужилаштво не реагује и апсолутно заштићени људи. 

Сандру Божић је позвао да са штрајком прекине, а он ће, каже, да наставим да се бори да Србија остане правна држава.

"Не могу хулигани и батинаши да буду привилеговани", рекао је Мартиновић новинарима испред парламента. 

Додао је да нико од људи који су дошли данас да подрже посланике СНС није могао да се попне до њих, ни да се рукује или поприча са њима.

"Али, зато је овде дошао, одгурнувши полицајца, Драган Ђилас, Борко Стефановић, Веселиновић. . . да пруже подршку свом пулену Бошку Обрадовићу и да му кажу шта даље да ради", рекао је Мартиновић. 

Све то, каже, најбоља је слика која показује не само да нема диктатуре, него да они који су до 2012. године владали и "дан данас себи дају више права него други грађани".

"Шта још треба да се деси? Да падне крви, неко да погине, да буде грађански рат на улицама Београда, да би тужилаштво реаговало на фашистички испад Бошка Обрадовића? Ако напад прође некажењено, и тужилаштво окрене главу у страну, ко гарантује било каква права и слободе обичном човеку", упитао је Мартиновић. 

Он је рекао да оно што се десило у петак пред парламентом има обележја тешког кривицнцог дела, за које је запрећена казна затвора дужа од пет година, јер је 15 или 20 људи напало Ристичевића, што је, каже, покушај убиства.

"Не штрајкујемо ми због опозиције, већ шаљемо поруку тузизлаштву да почне конацно да ради свој посао", рекао је и додао да не траже од тужилаштва да крши закон, већ да престану да буду под контролом Ђиласа, који је именовао тужиоце и судије. 

На питање да ли је требало штрајковати глађу, јер тужилаштво није хтело да испита аферу "Крушик", Мартиновић је рекао да је тужилаштво реаговало на аферу "Јовањица", у којој је ухапшен власник тог пољопривредног добра и против њега се води се истрага. 

"Тражимо да исто тако да регује и у овом случају", рекао је Мартиновић.

Следеће обраћање новинарима најавио је за 23 сата.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести