Мас: Путујем у Србију и на Косово, дијалог је приоритет

БРИСЕЛ: Министар спољних послова Немачке Хајко Мас оценио је да је добро што је дошло до наставка дијалога Београда и Приштине и најавио своју посету Србији и Косову.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Јасно ми је да морам да отпутујем у Србију и на Косово и пошаљем јак сигнал да је дијалог приоритет за нас, рекао је Мас приликом представљања приоритета немачког председавања Савету ЕУ пред Спољнополитичким одбором Европског парламента у Бриселу.

Он је навео да се у Берлину недавно састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком и истакао да ће Немачка остати посвећена наставку дијалога, и најавио ангажаман ЕУ у разговорима.

У питању су земље које желе европску будућност и не би требало да им дозволимо да нам исклизну, а знамо да други имају интереса да утичу у том региону, упозорио је Мас.

Шеф дипломатије Немачке оцењује да је поред ”тешке и комплексне” сиртуације у региону сада дошло и до новог налета пандемије корона вруса.

Хајко Мас је навео да ће се Немачка трудити да до краја свог председавања, до краја годоне, отвори и приступне преговоре са Северном Мекедонијом, али је изразио сумњу да ће исто бити могуће и с Албанијом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести