Мас: Услов за улазак Србије у ЕУ решавање косовског питања

БЕОГРАД: Регулисање нерешених односа између Београда и Приштине један је од кључних услова за чланство Србије у Европској унији, изјавио је министар спољних послова Немачке Хајко Мас.
mas
Фото: Youtube Printscreen

Он је за данашњи београдски Курир рекао да нерешени односи Србије и Косова коштају много, и то обе стране, указујући да таква ситуација, пре свега, успорава економски раст и самим тим представља кочницу за целокупни регион.

"Снажно подржавамо дијалог уз посредовање ЕУ са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком на челу", рекао је Мас и додао да се ЕУ залаже за налажење решења у виду свеобухватног споразума.

Напомиње да би такав споразум у перспективи омогућио чланство у ЕУ, те да би био од огромног значаја и за будућност грађана.

Мас је навео да рокови или нека унапред утврђена динамика за приступање Унији не постоје, али сматра да би било добро да су преговори са Србијом динамичнији.

"То што је Влада Србије препознала нужност реформи, чињеница је која нас радује", рекао је Мас.

Према његовим речима, Немачка је одувек била посвећена процесу европских интеграција шест земаља Западног Балкана и да снажно подржава њихову европску перспективу, под условом да су испуњени сви услови за приступање.

"Зато ћемо се и надаље залагати да процесу проширења ЕУ додамо додатну динамику, као што смо и доказали за време нашег председавања Савету Европске уније", рекао је Мас.

Он је додао да Немачка охрабрује Србију да још посвећеније ради на спровођењу реформи, наводећи да се то посебно односи на владавину права, сузбијање корупције и организованог криминала и слободу медија.

"Реформе у том областима за нас су кључне, зато што то чини темељ на коме почива Европа и зато што непосредну корист од тога имају првенствено грађани", додао је Мас.

Каже да на брзину процеса утичу сами кандидати бржим остваривањем напретка у заједнички утврђеним областима.

Када је реч о ублажавању последица пандемије корона вируса, ЕУ ће, каже, земљама Западног Балкана бити партнер и пружиће региону помоћ од око 12 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести