Матић у Груборима: Одавде је кренула политика помирења

КНИН: У Плавну и Груборима, код Книна, данас је одржана комеморација убијен српским цивилима током војно-полицијске акције Олуја 1995. на којој је изасланик српског председника Веран Матић рекао да је управо са овог места прошле године кренула политика помирења.
grubori plavno
Фото: Youtube Printscreen

''С обновом Грубора, која се помакла с мртве тачке од прошле године, када је управо с овог места кренула нова политика помирења, Хрватска је показала да на крају није у свему заказала када је у питању овај крај'', поручио је Матић.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац оценио је да су Грубори једно од места на којима се гради свест о потреби опраштања и помирења.

''Ми све чинимо да тих места у Хрватској буде још више. Много радикалније треба приступити обнови ових простора када су у питању јавна расвета, јавни превоз, као и развој и социјална заштита'', поручио је Пуповац, ппренели су хрватски медији.

Комеморација је почела полагањем ружа поред крста постављеног за 32 жртве из Плавног, а наставила се у засеоку Грубори код спомен-обележја постављеног за шестеро убијених цивила.

Због убиства шестеро српских стараца у Груборима у два наврата судило се Франи Дрљи и Божи Крајини, бившим припадницима АТЈ-а Лучко, али су они ослобођени кривице због, како се тврди, недостатка доказа.

У образложењу пресуде Врховни суд је јасно навео да се злочин у Груборима покушао заташкати.

Потпредседник хрватске владе из реда мањина Борис Милошевић је поручио да је важно да мржња престане и не преноси се на нове генерације, јер само тако можемо градити бољу Хрватску.

''Нажалост, сви који знају шта се догодило у Груборима пре 26 година, одабрали су ћутање, одабрали су да штите оне који су починили злочин. Они који су одабрали ћутање и они који су починили злочин, као и сви ми овде, треба да будемо свесни вредности људскога живота, па и у рату, када се гине", казао је Милошевић. Истакао је да нема тог оправдања и нема тог вишег циља који може оправдати убијање старих и немоћних цивила.

Комеморацију су организовали Српско народно веће (СНВ) и Веће српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније.

Истакао је да не треба делити жртве, а ни злочине једних оправдавати злочинима других.

Истакао је да само праштање није легитимација злочина нити значи заборав, већ значи "да смо се одлучили за будућност и наду".

Пуповац о усташком покличу ЗДС

Посланик у сабору и председник Српског народног већа Милорад Пуповац је данас у Груборима рекао да се испод друштвене површине води битка између тога шта је данашња демократска Хрватска и тога шта је проусташка Хрватска и њено интегрисање у данашњу Хрватску, као наслеђе.

Пуповац је то рекао осврнувши се на актуелну расправу о промени кривичног закона којим би се забранила употреба тог поклича у хрватском јавном простору и додао:

"То је битка коју треба водити, а зато су нам потребни медији, школе, јавни ауторитети, као и влада, сабор и председник Републике, не само судови и кривично законодавство'', рекао је Пуповац на комеморацији у Грубору, пренели су хрватски медији.

Јеврејска општина и припадници сранака мањина у Хрватској покренули су иницијативу за измену кривичног закона који би потпуно забранио употребу усташког поклича "за дом спремни".

За сада је извесно да ће се о тој иницијативи разговарати у септембру, што су потврдили премијер Андреј Пленковић и представници Јеврејске општине.

Пленковић је, међутим, синоћ рекао да тај усташки поклич ни данас није дозвољен.

"Ми ћемо о томе разговарати, али то је већ сада недопуштено", рекао је премијер одговарајући на питање новинара да ли ће бити измењен кривични закон ради потпуне забране употребе ЗДС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести