Мекалистер: Дебата показује жељу за охрабрењем Србије

БРИСЕЛ:  Известилац за Србију у Европском парламанету Дејвид Мекалистер каже да је дебата о нацрту извешатаја о Србији у Спољнополитичком одбору Европског парламента показала да велика већина посланика жели да подржи Србију на путу ка ЕУ. 
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

"Важно је да охрабримо Србију на њеном путу ка ЕУ, али и да погледамо све оне области где постоји простор за напредак посебно у области фундаменталних права, владавине права, борбе против корупције и криминала и слободе медија", изјавио је Мекалистер за Танјугу. 

Дејвид Меклаистер је навео да се од 239 поднетих амандамна дошло до 27 компромисних, од којих је посебно издвојио онај који се тиче односа Београда и Приштине и који ће бити истоветан у тексту извештаја Европског паралмента о Србији и о Косову. 

"Оно што нам је потребно јесте свеобухватна нормализацији односа, која ће донети добробит не само Србији, Косову и региону, већ и целој Европи", каже Мекалистер. 

Када је ред о напретку Србије у приступним преговорима известилац Европског парламента за Србију каже да није на Парламенту да одлучује да ли, када и колико ће се нових поглавља отворити, али и додаје да је најбоља политика она по којој се поглавље отвара ако је спремно. 

"Свако новоотворено поглавље је један корак ближе чланству Србије у ЕУ и то је оно на чему ми радимо", закључио је Мекалистер. 

Гласање о тексту извештаја о Србији у Спољнополитичком одбору Евроипског парламента предвиђено је за 9. октобар. Дебата и усвајање извештаја очекује се крајем новембра на пленарном заседању Европског парламента у Бриселу. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести