Мекалистер: Извешатај са пет порука Србији

БРИСЕЛ: Србија је напуту ка ЕУ и у последњих 12 месеци предузела је важне кораке у правцу усклађивања са европским стандардима, поручио је данас известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер представљајући нацрт свог извештаја о Србији посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента. 
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

Известилац за Србију и председавајући Спољнополтичким одбором Европског парламента у првом представљању нацрта свог извештаја о Србији каже да извештај има пет кључних порука.

Као прву, Меклистер је навео даљи напредак земље у области развоја функционалне тржишне економије, обезбеђивање економског раста и очцување макроекономске и монетарне стабилности. ”Приступање ЕУ зависи од учинака који се огледају у усвајању и пуној примени неопходних реформи. Приступање Уније нису датуми, већ резултати и искрено се надам да ће Србија наставити пут ка чланству и у наредним месецима”, каже Мекалистер. 

Као другу кључну поруку Дејвид Мекалистер наводи да је владавина права у срцу приступних преговора и да је напредак у тој области неопходан за приближавање Србије ЕУ. 

”Иако Београд показује јасну опредељеност да реши нека од питања, важно је да се појачају напори, посебно у циљу обезбеђења независности правосуђа и целокупног правосудног система, и да се безусловно бори против корупције и организованог криминала”, каже Мекалистре. 

Медијске слободе морају да буду гарантоване и у наредној години ситуација у медијима у Србији мора се поправити, трећа је порука Дејвида Мекалистера.

”Сви се салжемо у овом Одбору да је слобода медија у срцу демократије. Она се не може постићи само усвајањем закона, већ и стварањем позитивне атмосфере за медије”, подвлачи Мекалистер. 

У својој четвртој поруци известилац за Србију констатује да држава наставља ангажман на нормализацији односа са Косовом и да на иницијативу предеседника Александра Вучића води унутрашњи дијалог. 

”И косово и Србија треба сада да раде на пуној имплементацији свих већ постигнутих споразума и то у доброј вери и на време. Формирање Асосцијције/Заједнице српских општина је приоритет, а мора се решити и питање енергетике између две стране”, наводи известилац. 

Пету поруку Мекалистре је упутио српском Парламенту и позвао на да ефикасан надзор извршне власти у земљи.

Нагласио је да се транспрентност, свеобухватност и квалитет законодавних процеса мора повећати, а коришћење хитних процедура смањити. ”Народна скупштина мора активно да преузме своју улогу у расправи и надзору закона”, закључио је Дејвид Мекалистер. 

Он је позвао Србију да не одлаже рад на обавези постепеног усклађиваја спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ.Посланици АФЕТА до 30 августа могу да поносе амандамне на нацрт извешатаја о Србији. 

Нацрт би требало да буде усвојен на Спољнополитичком одбору у октобру, а Европски парламент би у новембру требало да гласа и усвоји зивештај о Србији. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести